Voor de laatste keer op bezoek in het Rubenshuis

De komende weken krijgen bezoekers nog een laatste kans om het Rubenshuis te bezoeken. Op 8 januari 2023 sluit het museum de deuren voor renovatie en uitbreiding. Met concerten, cocktaildegustaties, lezingen en nocturnes neemt het Rubenshuis afscheid van het publiek. 

Portier Peter Ceulemans werkt al meer dan 23 jaar voor het museum. Op zondag 8 januari 2023 sluit hij om 17 uur de deur van het Rubenshuis en sluit daarmee het museum voor de komende jaren. Peter overhandigt de sleutel aan schepen Nabilla Ait Daoud en directeur Bert Watteeuw, in aanwezigheid van zijn collega’s. ​ 

De pers wordt vriendelijk uitgenodigd om aanwezig te zijn tijdens één van de afscheidsactiviteiten én bij de de sluiting van het Rubenshuis op zondag 8 januari 2023 vanaf 16 uur.

Een greep uit het aanbod van de afscheidsactiviteiten: ​ 

 • (Terug)kijken. Poseersessie in samenwerking met Lotte Dodion. Lotte Dodion nodigt vrouwen uit voor een bijzondere poseersessie. Ze vraagt aan hen om zich bloot te geven in het groot atelier van het Rubenshuis en gaat met hen in gesprek over vrouwelijkheid en grenzen. Donderdag 15, 22 en 29 december van 17 tot 20u30
 • Slotavond (Terug)kijken. Vrouwelijke representatie in de tijd van Rubens en vandaag. Lotte Dodion gaat in gesprek met Katlijne Van der Stighelen, Hans Maes en Silvia Terrenzio over de vrouwelijke (re)presentatie in de kunstwereld in de tijd van Rubens en vandaag. Hoe worden vrouwen vandaag afgebeeld door kunstenaars en wat betekent de Female Gaze? Lotte Dodion stelt haar nieuwe gedicht voor en illustratoren Juliane Noll, Nel Maertens, Myriam Voet, Shamisa Debroey en Betül Sefika presenteren hun tekeningen van de poseersessies in december. Donderdag 5 januari 2023 van 20 tot 22 uur in het Rubenianum (Kolvenierstraat 20, 2000 Antwerpen).
 • Cocktaildegustatie met de Foodarcheoloog: de Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh vertelt meer over de eet- en drinkgewoontes uit Rubens’ tijd en maakte samen met Hannah Van Ongevalle een unieke Rubenscocktail. Donderdag 15 december van 20u30 tot 22 uur. 
 • Concert Oriana Ikomo: Oriana Mangala (23) is een Brusselse muzikante/performer. Ze haalt haar inspiratie niet alleen uit jazz en soul, maar ook uit de renaissance en de barok. Donderdag 22 december van 20u30 tot 22 uur. 
 • Rondleiding door een medewerker van het Rubenshuis: ieder weekend geven de medewerkers van het Rubenshuis een persoonlijke rondleiding in hun museum. Conservator Martine Maris geeft op 18 december toelichting. Brecht Vanoppen is editor van het Corpus Rubenianum en verzorgt op 8 januari de laatste rondleiding. ​ 
 • Meneer Zee vertelt verhalen: Meneer Zee speelt met woorden en vertelt verhalen over Rubens. Hij neemt kinderen van 6 tot 12 jaar mee naar plekjes waar normaal geen bezoekers mogen komen… Donderdag 5 en vrijdag 6 januari 2023 om 14 en 15 uur
 • Straattheater van Kartje Kilo: guerillatheater Kartje Kilo neemt op zondag 8 januari afscheid van de laatste bezoekers. Het theatercollectief ​ verwelkomt verwelkomt bezoekers aan de ingang van het museum met geestige live commentaar. Improvisatie en verrassing zijn de sleutelwoorden. Zondag 8 januari van 12u30 tot 16u30. 

Gelieve uw aanwezigheid voor de sluiting op zondag 8 januari en/of voor een van de evenementen te bevestigen via [email protected]

 

Praktisch: 

 • Het Rubenshuis is nog open tot en met 8 januari 2023.
 • Open van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 uur. Op donderdag open tot 22 uur. 
 • Opgelet: op 24 en 31 december sluit het museum om 16 uur.
 • Gesloten op 25 december en op 1 januari. ​ 
 • Info www.rubenshuis.be
 • Tickets: aan de balie van het Rubenshuis. 
 • Opgelet: momenteel is het opnieuw mogelijk om online tickets te bestellen. De informatie op de website kan momenteel niet worden aangepast, maar via de knop 'bestel tickets' is het wel mogelijk tickets voor het Rubenshuis te bestellen.

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

 

 

 

 

 

Over Rubenshuis

In dit stadspaleis woont de briljante en veelzijdige kunstenaar Rubens met zijn gezin. Hier schildert hij met zijn collega’s en assistenten. Veel van zijn omvangrijke oeuvre ontstaat in dit huis, in hartje Antwerpen. Het museum heeft niet alleen een interessante collectie, maar toont ook hoe de meester leefde en werkte.

Over Rubenanium

De rijke artistieke traditie van de Zuidelijke Nederlanden telt duizenden kleine en grote meesters. Om hun nagelaten werken blijvend te begrijpen en waarderen, zijn onderzoek en kennis essentieel. Het Rubenianum verzamelt en ontwikkelt deze kennis en stelt ze ter beschikking voor zowel een professioneel als een in erfgoed geïnteresseerd publiek.