Topstukken uit musea Antwerpen gaan in restauratie

Het Zelfportret van Rubens uit het Rubenshuis en de Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude uit het Museum Mayer van den Bergh worden binnenkort gerestaureerd. Beide topstukken verlaten Antwerpen in januari 2017.  Ze zullen voor het eerst weer schitteren in 2018 en 2019. In de aanloop naar de restauratie organiseren beide musea in december en januari workshops, rondleidingen en lezingen.

Het Zelfportret van Rubens uit het Rubenshuis en de Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude uit het Museum Mayer van den Bergh worden binnenkort gerestaureerd. De twee meesterwerken hebben een iconische waarde en verlaten zelden hun plaats. Maar in de loop van januari 2017 vertrekken ze naar Brussel en worden ze daar gerestaureerd door het wereldbefaamde Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

Restauratie in een atelier met wereldfaam

Het Zelfportret van Rubens en de Dulle Griet van Bruegel worden gerestaureerd in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium in Brussel. Het atelier geniet – onder meer dankzij de restauratie van het Lam Gods – wereldfaam.

De restauratoren zullen eerst de twee schilderijen onderzoeken. Een eerste leidraad daarvoor zijn de beschikbare gegevens van experts. In 2012 bracht het onderzoek van het team van prof. dr. Martens van de Universiteit Gent door macrofotografie, infrarood- en röntgenopnames verbluffende resultaten over de Dulle Griet aan het licht. Zo bleek dat Pieter Bruegel het schilderij al ‘Dulle Griet’ doopte. Het onderzoek gaf ook een gedetailleerd beeld van de ondertekening van het schilderij en bracht ook de oorspronkelijke kleuren aan het licht. Het Conservation Department van de National Gallery in Londen onderzocht het Zelfportret van Rubens in 2014. Toen bleek dat de huidige vernislaag op het portret erg complex is samengesteld en minutieus verwijderd moet worden.

Na een technisch onderzoek – met onder meer dendrochronologie en pigmentanalyse – gaan de restauratoren van start met de restauratie. Kersvers schepen van cultuur Caroline Bastiaens is bijzonder opgetogen over de plannen: “Het Zelfportret van Rubens en de Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude zijn twee iconische werken voor Antwerpen. Ze verlaten onze stad - hun habitat -  voor een tijdje en gaan naar het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium te Brussel. Daar zullen ze met de grootste expertise en zorg behandeld worden. Het feit dat beide topstukken na de restauratie zullen schitteren op het barokjaar én het Bruegeljaar biedt onze stad bijzonder mooie perspectieven voor 2018 en 2019. Samen met de bezoekers en bewoners van onze stad grijp ik nog snel een laatste kans om de werken te bewonderen voor hun vertrek in januari 2017”.     

Feestelijk afscheid

Het Rubenshuis en het Museum Mayer van den Bergh nemen feestelijk afscheid van hun topstuk. Workshops, rondleidingen en lezingen voor jong én oud geven de bezoekers nog een laatste kans om deze twee topstukken te bewonderen voordat ze voor lange tijd in restauratie gaan.

Terug in 2018 en 2019

Het Zelfportret en de Dulle Griet zullen voor het eerst weer schitteren in 2018 en 2019 in het kader van het barokjaar. Rubens treedt dan in vol ornaat op als gastheer van dit cultureel stadsfestival. De Dulle Griet wordt tijdens het Bruegeljaar in 2019 ongetwijfeld dé publiekstrekker in het Museum Mayer van den Bergh.

Praktisch

  • De activiteiten in het kader van ‘de laatste kans om Rubens en Dulle Griet te zien vooraleer ze in restauratie gaan’ lopen van 6 december 2016 tot en met 15 januari 2017. Meer informatie over de activiteiten: zie bijlage 

  • Rubenshuis, Wapper 9-11, 2000 Antwerpen

  • www.rubenshuis.be - www.facebook.com/Rubenshuis
  • Museum Mayer van den Bergh, Lange Gasthuisstraat 19, 2000 Antwerpen

  • www.museummayervandenbergh.be - www.facebook.com/museummayervandenbergh
  • Openingsuren: Van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur

  • Combiticket: met een combiticket heeft de bezoeker slechts één toegangskaartje nodig voor de twee musea. Een combiticket kost 10 euro. Voor de activiteiten reserveert men aparte tickets.

  • Gesloten op maandag, 25 december en 1 januari

Bijlage: Overzicht van de activiteiten

DOCX - 127 Kb

Harlinde Pellens

Communicatieverantwoordelijke Rubenshuis en Museum Mayer van den Bergh, Stad Antwerpen

Nadia De Vree

perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen, Stad Antwerpen

Over het Rubenshuis

In dit stadspaleis woont de briljante en veelzijdige kunstenaar Rubens met zijn gezin. Hier schildert hij met zijn collega’s en assistenten. Veel van zijn omvangrijke oeuvre ontstaat in dit huis, in hartje Antwerpen. Het museum heeft niet alleen een interessante collectie, maar toont ook hoe de meester leefde en werkte.

Rubenianum

De rijke artistieke traditie van de Zuidelijke Nederlanden telt duizenden kleine en grote meesters. Om hun nagelaten werken blijvend te begrijpen en waarderen, zijn onderzoek en kennis essentieel. Het Rubenianum verzamelt en ontwikkelt deze kennis en stelt ze ter beschikking voor zowel een professioneel als een in erfgoed geïnteresseerd publiek.

 

Neem contact op met

Wapper 9-11 2000 Antwerpen

+32 3 201 15 55

[email protected]

www.rubenshuis.be