Amenra, mehro, Pleun van Engelen, Hantrax & meer artiesten openen Rubenshuis feestelijk

Spannend publieksaanbod vanaf 30 augustus

Vanaf 30 augustus zorgt het artistiek talent van vandaag en morgen voor een verrassend aanbod van concerten, performances, rondleidingen, lezingen en dj-sets om de opening van het Rubenshuis feestelijk te vieren. mehro, Pleun van Engelen, Hantrax, Meskerem Mees, Tsar B, OVERLAST, Sven Rayen, de foodarcheoloog, Soe Nsuki en een heleboel andere artiesten zorgen een maand lang voor een groot feest in de nieuwe setting en de tuin van het Rubenshuis.

Het Rubenshuis opent opnieuw de deuren op 30 augustus en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Tot en met 22 september vinden tal van concerten, evenementen en rondleidingen plaats op de plek waar Rubens in Antwerpen zijn leven doorbracht. Van de metalmuziek van Amenra tot de gids-voor-één-dag Joost Zweegers. Bezoekers kunnen met Wendy Wauters de sfeer opsnuiven tijdens een lezing over de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal of luisteren naar de verhalen van Katlijne Van der Stighelen en Lotte Dodion over de vrouwen vóór en achter de doeken van Rubens. Dansen met dj’s en cocktails, een yogasessie in de tuin of een tattoo laten zetten, het kan allemaal tijdens dit grandioze feest.

Schepen voor Cultuur Nabilla Ait Daoud: "De heropening van het Rubenshuis wordt gevierd met een zeer gevarieerd feestprogramma, dat in veel opzichten weerspiegelt hoe divers en veelzijdig het oeuvre van Peter Paul Rubens zelf is. Net zoals Rubens in meerdere genres van de schilder- en andere kunsten uitblonk, zo omvat de heropening een breed scala aan activiteiten, voor elk wat wils!"

Rubens-residenten

Pleun van Engelen en Hantrax zijn de eerste Rubens-residenten. Deze jonge artiesten zijn uitgenodigd door het Rubenshuis om te experimenteren met Rubens’ ideeën op een bijzondere locatie. Ze laten zich niet afschrikken door het grandioze oeuvre van de Antwerpse kunstenaar. Integendeel, ze laten er zich door inspireren en werken ter plekke om te creëren. ​ ​

Een greep uit het feestprogramma:

Amenra - Intiem & akoestisch (06.09)

De Belgische metalband Amenra is wereldwijd hét Belgische uithangbord voor de doom-muziek, een langzame en duistere variant van het klassieke metal-genre. Tijdens ijzersterke liveconcerten neemt de band volle zalen mee op een intense muzikale reis door pijn en genezing. Voor het concert in het Rubenshuis blijven de loeiharde gitaren en sombere drumbeats thuis. Amenra brengt een volledig akoestische set in intieme sfeer. De barokke kunstenaarswoning van Rubens sluit naadloos aan bij hun typische visuele beeldtaal.

Barokke concertfilm 'Les diners de Gala' van Tsar B (15.09) ​

Alexander Chung, Oscar and The Wolf en Nova Twins. Het zijn maar enkele namen uit het lijstje artiesten waarmee muzikante en producer Justine Bourgeus – alias Tsar B al samenwerkte. De voormalige School is Cool-violiste is bekend om haar dansbare elektronische indie-pop en overbrugt moeiteloos meerdere disciplines zoals film, dans en mode. Sinds de lancering van de concertfilm ‘Les Diners de Gala’ ontpopt Tsar B zich steeds meer tot filmcomponiste. De intieme sfeer van de barokke setting uit deze film komt nergens beter tot zijn recht dan in het Rubenshuis. ​ ​

Sven Rayen zet Rubens-tattoos (31.08)

De boeken in Rubens' bibliotheek staan boordevol prachtige illustraties van zijn hand. Van architecturale tekeningen tot schetsen en gravures. Ze gaven Sven Rayen van Studio Palermo, een prominent figuur binnen het internationale tattoolandschap, de inspiratie om enkele tattoos te ontwerpen. Een echte Rubens, maar ook een onvervalste Rayen. Schrijf je in om een unieke tatoeage te laten zetten.

Griekse goden en helden: Pleun van Engelen schetst een portret van de jonge Rubens in een nieuwe theatervoorstelling (12, 21 en 22.09)

Heruitvinden kon Rubens als geen ander. Maar wat als hij zelf heruitgevonden wordt? En wat betekenen zijn grandioze werken in de gejaagde beeldenstorm van nu? Theatermaakster, -speelster en -schrijfster Pleun van Engelen schetst haar eigen portret van de kunstenaar. Soms met fluweelzachte penseelstreken, dan weer met de grove borstel. Op vraag van het Rubenshuis maakte ze een stuk over de veel ‘jongere’ Rubens.

mehro schittert in het Rubenshuis (08.09) ​ ​

83 miljoen streams voor zijn indiehit ‘Chance With You’: mehro schiet in sneltempo naar het sterrenrijk. Niet verwonderlijk, want zijn unieke stemgeluid en fijne songs gaan recht naar het hart. Soms met alle rock ’n roll-toeters-en-bellen, dan weer akoestisch en heel intiem. De combinatie met een sterke visuele beeldtaal maakt zijn concerten tot een streling voor oog en oor. Voor zijn eerste stopplaats op Belgische bodem brengt de Amerikaan zijn tweede album ‘Trauma Lullabies’ mee.

De soundtrack van de nieuwe tuin: Hantrax en Theo Carpentier brengen eigen compositie live in première (07.09)

Net als Rubens destijds werkt de Antwerpse componist en pianist Hantrax vandaag op het snijvlak van de kunsten. Toen het Rubenshuis in februari een open call lanceerde om samen met Hantrax muziek uit de 16de en 17de eeuw heruit te vinden, kwam Theo Carpentier als winnaar uit de bus. De twee muzikanten trokken zich terug in het Rubenshuis om samen een muziekstuk te schrijven. Dat brengen ze live in de historische tuin, aangevuld met werken uit hun eigen repertoire. Een jonge klassiek geschoolde violist en een elektronische performer: dat geeft vonken!

Voor meer informatie en tickets kan u terecht op de website. Reserveren is verplicht vanwege de beperkte capaciteit:

Vanaf 30 augustus 2024 gaat het Rubenshuis opnieuw open. Een bezoek start dan vanaf Hopland 13. Het gloednieuwe gebouw van Robbrecht en Daem architecten geeft toegang tot Rubens Experience, de bibliotheek en de weelderig heraangelegde baroktuin. Vanuit deze groene oase middenin de stad Antwerpen is er een prachtig zicht op het huis van Rubens. De historische kunstenaarswoning blijft tijdelijk gesloten door verbouwingen. Tickets zijn te koop op de website van het Rubenshuis.

Beelden kan u hier downloaden:

Voor meer informatie kan u contact opnemen:

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

 

 ​

 

 

 

 

 

 

Over het Rubenshuis

Kunstenaar, marketeer, wetenschapper, diplomaat en familiemens. Rubens was een buitengewoon talent, maar ook een doodgewone man. In het Rubenshuis woonde en werkte hij een groot deel van zijn leven. Hier leefde hij graag en gulzig. 

In het Rubenshuis wisselt de sfeer van intiem tot grandioos. Zo sta je oog in oog met Rubens, de allereerste influencer, duik je op een ander moment in de diepte van zijn archieven of wandel je door zijn baroktuin. Een plek waar elke hoek een nieuw verhaal onthult en waar je, tussen meesterwerken en memorabilia, een stukje geschiedenis zelf kunt ervaren. 

Binnenkort is het Rubenshuis terug open. Je bezoek start dan vanaf Hopland 13. Reis door de tijd met Rubens Experience, blader door de geschiedenis in de bibliotheek of geniet in de weelderig heraangelegde tuin. De grondige restauratie van Rubens’ woonhuis duurt nog enkele jaren en houdt de deuren tijdelijk op slot. Vanuit de tuin middenin de stad Antwerpen is er wel een prachtig zicht op het huis van Rubens. Je dwaalt er door meer dan 17.500 planten. Met kleuradvies van de Antwerpse modeontwerper Dries Van Noten is de tuin mooi in elk seizoen. 

Rubens bekijken kan wereldwijd, Rubens voelen kan énkel hier. 

 

Neem contact op met

Hopland 13 2000 Antwerpen

+32 3 201 15 55

rubenshuis@antwerpen.be

www.rubenshuis.be