Slaat het hart sneller voor Rubens?

Interactieve kunstinstallatie peilt naar emoties bij Zelfportret van Rubens

Naar aanleiding van World Heart Day peilt het Rubenshuis welke emotie Rubens opwekt bij de hedendaagse bezoeker. De interactieve kunstinstallatie Artbeats wordt tijdelijk bij het Zelfportret geplaatst. Dat is naar aanleiding van de sluiting van het Rubenshuis tijdelijk in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA) te zien. Artbeats meet de emotie van de bezoeker bij het werk. Op basis van de hartslag ontstaat onmiddellijk een nieuw kunstwerk, dat toont wat Rubens en zijn verhaal met het hart van de toeschouwer doet.

Rubens was een meester in het oproepen van gevoelens. Als geen ander verwerkte hij drama, vreugde, angst en verdriet in zijn werk. Welke emotie roept Rubens op bij de hedendaagse bezoeker? Tijdens het weekend van World Heart Day plaatst het Rubenshuis de interactieve kunstinstallatie ‘Artbeats’ van Stijn D’Hondt bij het Zelfportret van Rubens, in het KMSKA. Artbeats meet de emotie van de bezoeker bij het werk en verwerkt de hartslag tot een interactief kunstwerk

Op basis van de hartslag ontstaat onmiddellijk een nieuw kunstwerk, dat toont wat Rubens en zijn verhaal met het hart van de toeschouwer doet. De kunstwerken zijn interpretaties; het zijn telkens kleurrijke vlakken, die langs elkaar bewegen. Het hart bepaalt de samenstelling en -smelting van deze vlakken. Zo leert de bezoeker niet alleen Peter Paul Rubens beter kennen, maar ook zichzelf.

World Heart Day

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat ons hart sterk wordt beïnvloed door onze emoties. Een hartslag is heel vanzelfsprekend maar elke hartslag is uniek, net zoals een vingerafdruk. Op 29 september staat het hart centraal tijdens World Heart Day.

Website preview
Een hart voor Rubens
Slaat jouw hart sneller voor Rubens? Ontdek het van 28 september tot 1 oktober in het KMSKA. Een interactieve kunstinstallatie ‘Artbeats’ van Stijn D’Hondt meet jouw emotie bij het Zelfportret van Rubens en verwerkt je hartslag tot een interactief kunstwerk.
Rubenshuis

Praktisch

  • Artbeats
  • Rubenszaal, KMSKA, Leopold de Waelplaats, 2000 Antwerpen
  • Van 28 september tot en met 30 september
  • Donderdag 28 september: tijdens KMSKA Laat van 17 tot 22 uur gaat kunstenaar Stijn D'Hondt in de Rubenszaal in gesprek met Bert Watteeuw, directeur van het Rubenshuis, en Nico van Hout, hoofd collecties KMSKA.
  • Vrijdag 29 september van 10 tot 17 uur
  • Zaterdag 30 september van 10 tot 18 uur
  • Zondag 1 oktober van 10 tot 18 uur
  • Prijs: inbegrepen in een toegangsticket voor het KMSKA

Artbeats is een project van Stijn D’Hondt en is een initiatief van het Rubenshuis in het kader de sluiting van het museum. Het Zelfportret van Rubens hangt in de Rubenszaal in het KMSKA, waarna het verhuist naar de expo ‘Zeldzaam & Onmisbaar’ in het MAS.

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

Lore Jans

Perscontact, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

 

 

Over Rubenshuis

In dit stadspaleis woont de briljante en veelzijdige kunstenaar Rubens met zijn gezin. Hier schildert hij met zijn collega’s en assistenten. Veel van zijn omvangrijke oeuvre ontstaat in dit huis, in hartje Antwerpen. Het museum heeft niet alleen een interessante collectie, maar toont ook hoe de meester leefde en werkte.

Rubenianum

De rijke artistieke traditie van de Zuidelijke Nederlanden telt duizenden kleine en grote meesters. Om hun nagelaten werken blijvend te begrijpen en waarderen, zijn onderzoek en kennis essentieel. Het Rubenianum verzamelt en ontwikkelt deze kennis en stelt ze ter beschikking voor zowel een professioneel als een in erfgoed geïnteresseerd publiek.