Rubenshuis viert gerestaureerde portiek en tuinpaviljoen met Italiaans tuinfeest

De eyecatchers van het Rubenshuis, de portiek en het tuinpaviljoen, zijn terug zichtbaar voor het grote publiek. Na anderhalf jaar is de restauratie voltooid. Dankzij een combinatie van conserverende en beschermende maatregelen schitteren portiek en tuinpaviljoen opnieuw en komen de gebeeldhouwde details na een minutieuze behandeling tot hun recht. Een glazen vlinderluifel beschermt de portiek en voorkomt steenerosie en vervuiling. De bezoekers betreden de woning van Rubens opnieuw zoals hij die bedacht heeft: met een spectaculair zicht op de portiek en het tuinpaviljoen. Beide elementen zijn ontworpen door Rubens zelf en zijn zeldzame sporen van de meester als architect. De voltooiing van de restauratie van de meest authentieke delen van het Rubenshuis wordt feestelijk gevierd op 27 april met een Italiaans tuinfeest. Het museum is dan gratis toegankelijk.

Sinds september 2017 staan de portiek en tuinpaviljoen van het Rubenshuis in de stellingen voor de conservatie-restauratie. Daar is heel wat onderzoek aan vooraf gegaan. Specialisten bestuderen sinds de jaren 1990 beide architecturale elementen.  De impact van weersomstandigheden op de bewaringstoestand is snel duidelijk en een aantal maatregelen, zoals een tijdelijke houten dakconstructie boven de portiek, dringen zich op. De toestand van de portiek wordt vanaf dat moment nauwgezet bestudeerd en opgevolgd.  

In 2012 verenigen verschillende experten uit de erfgoedsector zich in een begeleidingscommissie om pistes voor de restauratie te onderzoeken. Na afronding van onderzoeken en proefrestauraties opteren de experten voor een combinatie van conserverende en beschermende maatregelen. Doelstelling is conservatie en restauratie met maximaal behoud van materiaal en versterking van de leesbaarheid. Ontbrekende delen van beeldhouwwerken worden niet aangevuld. Structurele verbeteringen worden enkel toegepast waar het strikt noodzakelijk is voor het behoud. De leesbaarheid van portiek en paviljoen is ondanks vormverlies en slijtage voldoende groot gebleven.

De Vlaamse Gemeenschap keurt het dossier goed en op 18 september 2017 vat de eigenlijke restauratie aan. Na de ontmanteling van de tijdelijke dakconstructie en het verwijderen van de bronzen vazen en de beelden Mercurius en Minerva starten de reinigingswerken. Een ploeg van 4 gespecialiseerde steenrestaurateurs neemt de gebeeldhouwde delen minutieus onder handen. Ze behandelen steenschilfer na steenschilfer; een proces van een jaar. Het tuinpaviljoen wordt opnieuw een harmonieus geheel van licht pleisterwerk en zandsteen en donkerder hardsteen. De portiek met de verscheidenheid aan steensoorten krijgt zijn grandeur terug. De laatste fase is het plaatsen van de glazen constructie, die de portiek beschermt tegen neerslag en vormverlies en vervuiling voorkomt.  Een metershoge kraan tilt van op de Wapper de verschillende onderdelen van de constructie één voor één over de gevel van het museum. Dat levert spectaculaire beelden op. De overkapping zelf is op de binnenkoer van het museum in mekaar gezet. De constructie van 30 ton bestaat uit een luifel van drievoudig gelaagde glasplaten van 6 cm dik die worden geklemd in roestvrije stalen profielen, over de volledige lengte verzwaard  met lood en verankerd in de kolommen. De bronzen beelden en vazen staan op deze overkapping.

Foto: Portiek na restauratie 28 maart 2019 - Ans Brys

Italiaans tuinfeest

Na anderhalf jaar is de restauratie afgerond. Op 27 april viert het Rubenshuis dit met een Italiaans tuinfeest. Iedereen is welkom voor een gezellige picknick in Italiaanse sfeer. Verhalenvertellers, muzikanten, workshops, …  nemen het publiek mee naar de Italiaanse oorsprong van Rubens’ triomfboog en tuinpaviljoen. In en rond het Rubenshuis kan men smullen van een levensecht stilleven in fruit en genieten van barokke straatacts. Klein en ook groot kan zijn eigen Venetiaans masker of ander souvenir creëren in de inloopworkshops. Het museum is op 27 april gratis toegankelijk. Op 28 april tijdens Erfgoeddag kan het publiek aansluiten voor lezingen over de restauratie van Rubens’ portiek en tuinpaviljoen. Ook dan is het museum gratis voor het publiek.

 

Praktisch

Gerestaureerde portiek en tuinpaviljoen

Vanaf 29 maart 2019

 

Italiaans tuinfeest op 27 april 2018 van 12 tot 17 uur - Gratis toegang

Verdiepende informatie restauratie

DOCX - 134 Kb

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen

Over Rubenshuis

In dit stadspaleis woont de briljante en veelzijdige kunstenaar Rubens met zijn gezin. Hier schildert hij met zijn collega’s en assistenten. Veel van zijn omvangrijke oeuvre ontstaat in dit huis, in hartje Antwerpen. Het museum heeft niet alleen een interessante collectie, maar toont ook hoe de meester leefde en werkte.

Rubenianum

De rijke artistieke traditie van de Zuidelijke Nederlanden telt duizenden kleine en grote meesters. Om hun nagelaten werken blijvend te begrijpen en waarderen, zijn onderzoek en kennis essentieel. Het Rubenianum verzamelt en ontwikkelt deze kennis en stelt ze ter beschikking voor zowel een professioneel als een in erfgoed geïnteresseerd publiek.