Rubenshuis viert 70-jarige verjaardag met nieuwe aankoop

28 juni 1577 is de geboortedag van Peter Paul Rubens. Niet alleen de meester viert zijn verjaardag deze zomer. Ook zijn wereldvermaarde kunstenaarswoning aan de Antwerpse Wapper wordt in de bloemetjes gezet. Het Rubenshuis is dit jaar immers 70 zomers jong en verwent de bezoekers een hele zomer lang. Het publiek kan zich verwachten aan een nieuwe aanwinst van Jan Boeckhorst, gratis rondleidingen, swingende dansworkshops en prachtige klassieke concerten. Jonge, opkomende Rubensspecialisten zijn alvast gestart met hun eigen feestelijkheden voor Rubens tijdens de ‘Summer Course for the Study of the Arts in Flanders’. Het initiatief onderstreept hoe geliefd de kunst van Rubens en zijn tijdgenoten bij jonge internationale onderzoekers is.       

Een mooi verjaardagsgeschenk

Het Rubenshuis viert haar verjaardag in stijl met een nieuwe aankoop van een olieverfschets van Jan Boeckhorst (1604-1668). Boeckhorst, een leerling van Rubens die in 17de en 18de  eeuw een beroemde meester was, werd een tijdlang als ‘onbelangrijk’ beschouwd. Pas in de jaren ’60 herontdekten kunsthistorici deze Antwerpse meester. Naast religieuze taferelen schilderde Boeckhorst erg veel profane voorstellingen, zoals het monumentale doek ‘Boeren op weg naar de markt’ dat in het groot atelier van het Rubenshuis is te zien. Het museum verwerft met ‘Achilles en de dochters van Lycomedes’ een tweede werk van Boeckhorst. De olieverfschets is een mooi voorbeeld van zijn stijl, waarbij de nadruk gelegd wordt op de prominente figuren. Door toevoeging van architecturale elementen, lucht en secundaire personages worden hun contouren verder uitgelicht. Gezichten en details zijn weergegeven met enkele verftoetsen en lichtstralen zijn uitgewerkt door toevoeging van fijne witte stroken papier. De schets is een modello voor het definitieve schilderij te Schleißheim met Achilles en de dochters van Lycomedes. Achilles en de dochters van Lycomedes was een populair thema in de beeldende kunsten en werd door verschillende meesters, onder wie Rubens en Erasmus Quellinus , in de verf gezet. Het publiek kan deze modello bekijken vanaf 28 juni 2016.

Jarige ontvangt ‘briljant bezoek’

Het Rubenshuis ontvangt regelmatig ‘briljant bezoek’. Dankzij goede contacten met verzamelaars en handelaars toont het museum regelmatig topstukken in wereldprimeur. Deze zomer schitteren twee prachtige portretten van Anthony van Dyck, die onlangs zijn ontdekt. Het Rubenshuis nodigt bezoekers uit op gratis rondleidingen en laat het publiek, naast de werken uit de eigen collectie, kennis maken met deze spectaculaire bruiklenen. Zo heeft de ‘verborgen Van Dyck’, die aan het licht kwam tijdens een Engelse TV-show en recent terugkeerde van een tentoonstelling in New York, opnieuw een ereplaats in het groot atelier. Dankzij een uitgeleend exemplaar van een opgedoken zelfportret van Van Dyck, heeft het museum nu uitzonderlijk drie zelfportretten in huis. Het aantal plaatsen voor de rondleidingen is beperkt: snel zijn is de boodschap!

Feesten op muziek

Tijdens de Museumnacht op 6 augustus gaat het er frivool aan toe in het Rubenshuis. Met Midnight Bluebirds & their Sentimental Gentlemen, een close harmony swinggroep, snuift de bezoeker opnieuw de sfeer van de openingsjaren op. Dancing Sophie zorgt met dansworkshops Lindy Hop voor swingjazz uit dezelfde periode. Inschrijven is niet nodig. Bezoekers die langskomen kunnen direct de benen strekken op de dansvloer van het Rubenshuis!    

Het internationaal muziekcentrum AMUZ brengt met Laus Polyphonae muzikaal spektakel naar het museum op 20, 21 en 22 augustus. Het festivalthema ‘Mors, de eeuw van de zwarte dood’ sluit helemaal aan bij Rubens’ persoonlijke leven. De meester verloor wellicht zijn dochter Clara Serena en zijn eerste echtgenote Isabella aan deze ziekte. De Franse sopraan Anne Azéma brengt tijdens het invallen van de duisternis het hartverscheurende thema helemaal tot leven.

Rubenshuis trakteert!

Voor wie tijdens de zomer Antwerpen wil ontdekken in de voetsporen van Rubens, heeft het Rubenshuis nog iets extra in petto. Op de website van het museum vindt de bezoeker drie routes terug, die hem gedurende een, twee of drie dagen bij de hand nemen. Deze routes tonen de mooiste kuierplekjes, musea en markten van Antwerpen, met praktische tips om kosten te besparen. Het is een heerlijke mix van wat de stad vandaag te bieden heeft.

Jonge internationale onderzoekers nog steeds onder de indruk van Rubens

Sinds 19 juni 2016 lopen een twintigtal opkomende Rubensspecialisten in het spoor van Rubens. De tweede editie van de ‘Summer Course for the Study of the Arts in Flanders’ behandelt Rubens en zijn tijdgenoten. Het Rubenianum ontvangt in samenwerking met de Vlaamse Kunstcollectie en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen momenteel een twintigtal kandidaten uit 7 verschillende landen. Maar liefst 7 van hen zijn overgekomen uit de Verenigde Staten voor deze gespecialiseerde zomerschool. Het programma omvat 38 docenten, 28 locaties, 11 musea, 7 kerken, 2 stadswandelingen, 3 restauratieateliers, 3 studiecentra,  2 bibliotheken, 1 archief, 1 depot en 1 privéverzameling.

(Zie persuitnodiging afsluitende receptie onderaan het persbericht)

Van kunstenaarswoning tot museum, via de gevangenis

Toen Rubens in 1610 besloot om van Antwerpen zijn thuis te maken, kocht hij een woning met grond aan de Wapper. Het bestaande huis in Vlaamse stijl werd het woonhuis van de familie Rubens, op het stuk grond bouwde de meester zijn atelier. Hij deed dat in de Italiaanse stijl die hij zo grondig had bestudeerd tijdens zijn verblijf in Rome, Venetië, Genua en Mantua.

Peter Paul Rubens woonde 30 jaar aan de Wapper. Na zijn dood verhuurde Rubens’ echtgenote Helena Fourment de woning aan het echtpaar Cavendish dat er een populaire manège uitbaatte. Toen zij andere oorden opzochten, werd het huis van de meester verkocht. De merkwaardigste bewoners van het Rubenshuis waren wellicht de geestelijken die er opgesloten zaten toen de Franse overheersers het pand als gevangenis gebruikten.

Aan het einde van de 19de eeuw ontstond het idee bij de stad Antwerpen om het Rubenshuis aan te kopen en open te stellen voor bezoekers. Pas in 1937 werd het huis eigendom van de stad, na verwoede pogingen tot aankoop en onteigening. Onder leiding van architect Emiel van Averbeke werden plannen opgetekend die het huis terug in zijn oorspronkelijke staat moesten herstellen, na eeuwen van aanpassingen en verbouwingen. Omdat geschreven en iconografische bronnen elkaar tegenspraken, baseerde van Averbeke zich voor de restauratie van de gebouwen in de eerste plaats op de bouwsporen. Na een oponthoud in de restauratiewerken tijdens de tweede wereldoorlog, kon het Rubenshuis in 1946 haar eerste bezoekers verwelkomen.

 

Praktisch

Rubenshuis

Wapper 9-11, 2000 Antwerpen

www.rubenshuis.be

  • Gratis rondleidingen ‘Briljant bezoek’
  • Wanneer: woensdag 13 juli om 11u, zondag 24 juli om 14u30, woensdag 10 augustus om 11u en zondag 21 augustus om 14u30.
  • Prijs: de rondleiding is gratis. De bezoeker betaalt alleen de toegang tot het museum.
  • Reserveren is aangewezen: bij voorkeur via [email protected] of telefonisch op 03 201 15 50 (tijdens de openingsuren van het museum)

 

 

 

 

De pers is van harte uitgenodigd op de afsluitende receptie van ‘Summer Course for the Study of the Arts in Flanders’ op woensdag 29 juni 2016 om 18u30 in het Rockoxhuis (Keizerstraat 10-12, 2000 Antwerpen). De pers krijgt de gelegenheid om bij de opkomende Rubensspecialisten te peilen naar hun ervaringen en indrukken over deze zomerschool en de kunst van Rubens en zijn tijdgenoten in Vlaanderen. Gelieve uw komst vooraf te bevestigen bij Nadia De Vree.[email protected]

  

 

Harlinde Pellens

Verantwoordelijke Marketing & Communicatie Rubenshuis

Nadia De Vree

perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen, Stad Antwerpen

Over het Rubenshuis

In dit stadspaleis woont de briljante en veelzijdige kunstenaar Rubens met zijn gezin. Hier schildert hij met zijn collega’s en assistenten. Veel van zijn omvangrijke oeuvre ontstaat in dit huis, in hartje Antwerpen. Het museum heeft niet alleen een interessante collectie, maar toont ook hoe de meester leefde en werkte.

Rubenianum

De rijke artistieke traditie van de Zuidelijke Nederlanden telt duizenden kleine en grote meesters. Om hun nagelaten werken blijvend te begrijpen en waarderen, zijn onderzoek en kennis essentieel. Het Rubenianum verzamelt en ontwikkelt deze kennis en stelt ze ter beschikking voor zowel een professioneel als een in erfgoed geïnteresseerd publiek.

 

Neem contact op met

Wapper 9-11 2000 Antwerpen

+32 3 201 15 55

[email protected]

www.rubenshuis.be