Rubenshuis verwelkomt David Bowie's Tintoretto

Vanaf 27 juni in het Rubenshuis te zien

Op 10 november 2016 vond bij Sotheby’s in Londen de veiling plaats van een groot deel van David Bowie’s uitzonderlijke kunstverzameling. Tussen de moderne en hedendaagse werken van onder meer Auerbach, Basquiat en Hirst zat één opvallende oude meester: een monumentaal altaarstuk van Jacopo Tintoretto (1518-1594) dat Bowie bijna dertig jaar in zijn bezit had. Net zoals Rubens had Bowie een enorme bewondering voor de Venetiaanse kunstenaar. Rubens had meerdere werken van Tintoretto in zijn privécollectie. De Heilige Catharina (1560-70) van Tintoretto is gekocht door een particuliere verzamelaar, die slechts enkele minuten na de veiling aan de wereldpers aankondigde het in langdurige bruikleen aan het Rubenshuis te geven, "a museum Bowie loved".

De pers wordt vriendelijk uitgenodigd op de persvoorstelling van David Bowie’s Tintoretto op maandag 26 juni 2017 om 13.30 uur in het Rubenshuis, Wapper 9-11, Antwerpen

Programma

13.30 uur          Ontvangst in het Rubenshuis

- Verwelkoming en toelichting door Ben van Beneden, directeur van het Rubenshuis

- Toelichting door Caroline Bastiaens, schepen voor cultuur van de stad Antwerpen

- Toelichting over de recent ontdekte ondertekeningen door Dr. Christina Currie, hoofd wetenschappelijke beeldvorming Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

- Aankondiging van de wetenschappelijke publicatie "David Bowie's Tintoretto, Angel foretelling Saint Catherine of Alexandria of her martyrdom" door Jorge Coll, CEO van de Colnaghi Gallery, die het betrokken schilderij verkocht aan Bowie aan het einde van de jaren '80.

Deze uitgave verschijnt begin oktober bij de Colnaghi Foundation London en bevat bijdragen van: Dr. Stijn Alsteens, Matt Collings, Dr. Christina Currie, Nicholas Hall, Dr. Jeremy Howard, Dr. Riccardo Lattuada, Maja Neerman, John Julius Norwich, Dr. Xavier Salomon, Serge Simonart en Ben van Beneden.

- Bekendmaking door Ben Weyts, Vlaams minister voor toerisme, van de tijdelijke terugkeer van Tintoretto's altaarstuk naar Venetië waar het tijdens de Biënnale van 2019 te zien is met topstukken van Vlaamse meesters voor wie de Venetiaanse kunst een belangrijke inspiratiebron is geweest. 

- Mogelijkheid tot vragen en interviews aan de sprekers en aanwezige auteurs

- Receptie

15.30 uur           Einde

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via nadia.devree@stad.antwerpen.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trailer Bowie's Tintoretto Rubenshuis

MP4 - 29 Mb

Nadia De Vree

perscoördinator Musea en Erfgoed , Stad Antwerpen

Over het Rubenshuis

Kunstenaar, marketeer, wetenschapper, diplomaat en familiemens. Rubens was een buitengewoon talent, maar ook een doodgewone man. In het Rubenshuis woonde en werkte hij een groot deel van zijn leven. Hier leefde hij graag en gulzig. 

In het Rubenshuis wisselt de sfeer van intiem tot grandioos. Zo sta je oog in oog met Rubens, de allereerste influencer, duik je op een ander moment in de diepte van zijn archieven of wandel je door zijn baroktuin. Een plek waar elke hoek een nieuw verhaal onthult en waar je, tussen meesterwerken en memorabilia, een stukje geschiedenis zelf kunt ervaren. 

Reis door de tijd met Rubens Experience, blader door de geschiedenis in de bibliotheek of geniet in de weelderig heraangelegde tuin. De grondige restauratie van Rubens’ woonhuis duurt nog enkele jaren en houdt de deuren tijdelijk op slot. Vanuit de tuin middenin de stad Antwerpen is er wel een prachtig zicht op het huis van Rubens. Je dwaalt er door meer dan 17.500 planten. Met kleuradvies van de Antwerpse modeontwerper Dries Van Noten is de tuin mooi in elk seizoen. 

Rubens bekijken kan wereldwijd, Rubens voelen kan énkel hier. 

 

Neem contact op met

Hopland 13 2000 Antwerpen

+32 3 201 15 55

rubenshuis@antwerpen.be

www.rubenshuis.be