Rubenshuis verwelkomt David Bowie's Tintoretto

Rubenshuis verwelkomt David Bowie's Tintoretto

Vanaf 27 juni in het Rubenshuis te zien

Vrijdag 2 juni 2017 — Op 10 november 2016 vond bij Sotheby’s in Londen de veiling plaats van een groot deel van David Bowie’s uitzonderlijke kunstverzameling. Tussen de moderne en hedendaagse werken van onder meer Auerbach, Basquiat en Hirst zat één opvallende oude meester: een monumentaal altaarstuk van Jacopo Tintoretto (1518-1594) dat Bowie bijna dertig jaar in zijn bezit had. Net zoals Rubens had Bowie een enorme bewondering voor de Venetiaanse kunstenaar. Rubens had meerdere werken van Tintoretto in zijn privécollectie. De Heilige Catharina (1560-70) van Tintoretto is gekocht door een particuliere verzamelaar, die slechts enkele minuten na de veiling aan de wereldpers aankondigde het in langdurige bruikleen aan het Rubenshuis te geven, "a museum Bowie loved".

De pers wordt vriendelijk uitgenodigd op de persvoorstelling van David Bowie’s Tintoretto op maandag 26 juni 2017 om 13.30 uur in het Rubenshuis, Wapper 9-11, Antwerpen

Programma

13.30 uur          Ontvangst in het Rubenshuis

- Verwelkoming en toelichting door Ben van Beneden, directeur van het Rubenshuis

- Toelichting door Caroline Bastiaens, schepen voor cultuur van de stad Antwerpen

- Toelichting over de recent ontdekte ondertekeningen door Dr. Christina Currie, hoofd wetenschappelijke beeldvorming Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

- Aankondiging van de wetenschappelijke publicatie "David Bowie's Tintoretto, Angel foretelling Saint Catherine of Alexandria of her martyrdom" door Jorge Coll, CEO van de Colnaghi Gallery, die het betrokken schilderij verkocht aan Bowie aan het einde van de jaren '80.

Deze uitgave verschijnt begin oktober bij de Colnaghi Foundation London en bevat bijdragen van: Dr. Stijn Alsteens, Matt Collings, Dr. Christina Currie, Nicholas Hall, Dr. Jeremy Howard, Dr. Riccardo Lattuada, Maja Neerman, John Julius Norwich, Dr. Xavier Salomon, Serge Simonart en Ben van Beneden.

- Bekendmaking door Ben Weyts, Vlaams minister voor toerisme, van de tijdelijke terugkeer van Tintoretto's altaarstuk naar Venetië waar het tijdens de Biënnale van 2019 te zien is met topstukken van Vlaamse meesters voor wie de Venetiaanse kunst een belangrijke inspiratiebron is geweest. 

- Mogelijkheid tot vragen en interviews aan de sprekers en aanwezige auteurs

- Receptie

15.30 uur           Einde

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via nadia.devree@stad.antwerpen.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadia De Vree

perscoördinator Musea en Erfgoed

Stad Antwerpen