Rubenshuis kondigt nieuwe toekomstvisie aan met onthaalgebouw van Robbrecht en Daem

Het Antwerpse Rubenshuis maakte vandaag zijn plannen bekend voor de toekomst: Robbrecht en Daem architecten hebben een nieuw onthaalgebouw ontworpen, dat ingeplant wordt op Hopland. Het ontwerp is een hedendaags antwoord op Rubens’ architectuur met subtiele verwijzingen naar zijn kunst. Met hedendaagse bezoekersfaciliteiten, een belevingscentrum, een museumcafé, een leeszaal en een omvangrijke bibliotheek is dit ontwerp een belangrijke schakel in de toekomstvisie van het Rubenshuis en het Rubenianum. ​ ​

Het Rubenshuis is uitgegroeid tot een rijke toeristische beleving op wereldschaal. De kunstenaarswoning ligt in een cluster van tuinen en gebouwen, waar ook het internationale onderzoekscentrum Rubenianum gehuisvest is. Dit samenspel van erfgoed, collectie, kennis en architectuur is uniek, maar de toename van de bezoekersaantallen -jaarlijks ongeveer 200.000 uit 30 verschillende landen - en de ontoereikende infrastructuur staan de toekomstige ambities in de weg. ​ Daarom voorzien de stad Antwerpen en Robbrecht en Daem architecten in een nieuwe toekomstvisie die de druk op de site verlicht en de persoon van Peter Paul Rubens opnieuw centraal zet.

Een belangrijke hefboom voor de ontwikkeling van dit masterplan is een subsidie van Toerisme Vlaanderen van om en bij de 3 miljoen euro. Stad Antwerpen zet haar schouders onder dit geïntegreerd plan met een genereuze investering. Zo vloeit er nog deze beleidsperiode 17 miljoen euro naar de uitvoering van de werken. Die starten in het najaar van 2021 en verlopen gefaseerd. Het hele project is gerealiseerd in 2024.

“In het leven en werk van Rubens komen alle draden bij elkaar die Antwerpen hebben geweven tot de metropool die we vandaag zijn,” vertelt burgemeester Bart De Wever. “Hij was naast een artistiek wonder ook een slimme zakenman en gedreven ondernemer. Hij was een gentleman-diplomaat, kind aan huis bij Europese koningen, prinsen en kardinalen. Zijn levensverhaal valt zelfs in een vuistdikke roman niet te vatten. Hij zoog talent aan zoals een spons water aanzuigt. Dankzij het masterplan voor zijn thuishaven aan de Wapper zorgen we ervoor dat onze volgende generaties Antwerpenaren en bezoekers zijn polyvalent genie nog beter kunnen ontdekken. Bovendien wordt het Rubenshuis op deze manier een spil voor de relance van ons cultureel en toeristisch leven na de gezondheidscrisis.”

“Bijna 400 jaar geleden bouwde Peter Paul Rubens een flamboyante kunstenaarswoning aan de Wapper. Zijn “palazzo aan de Schelde” maakte toen al een overweldigende indruk op de Antwerpenaar van de 17e eeuw”, zegt schepen voor Cultuur Nabilla Ait Daoud: “Die unieke ervaring willen we met het vernieuwde Rubenshuis teruggeven aan de museumbezoeker van de 21ste eeuw, met een nieuw onthaal en een multimediaal belevingscentrum. We brengen verleden en heden op één site samen, met respect voor de bijzonder waardevolle collectie, maar met even veel durf en verbeeldingskracht als de Meester zelf.”

"In het vernieuwde Rubenshuis zal je als bezoeker rechtstreeks binnenstappen in het leven van de grootmeester zelf,” zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. “Dankzij de technologie van de 21ste eeuw word je in een vingerknip 400 jaar terug gekatapulteerd naar het Antwerpen van de 17de eeuw. Eens de werken hier klaar zijn, zal het Rubenshuis samen met de Rubenstuin, die minstens zo inspirerend is als het huis zelf, het ideale startpunt vormen om de vele sporen te ontdekken die Rubens met al zijn virtuositeit en creativiteit naliet in zijn stad. Via Toerisme Vlaanderen draag ik met plezier 2,9 miljoen euro bij aan dit huzarenstukje."

pers.rubenshuis.be/media/album/11911https://pers.rubenshuis.be/media/album/11911

 

Persbericht toekomstvisie Rubenshuis

DOCX - 134 Kb

Rubenshuis visiebundel

PDF - 5.6 Mb

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

Harlinde Pellens

Communicatie Rubenshuis, stad Antwerpen

 

 

Over Rubenshuis

In dit stadspaleis woont de briljante en veelzijdige kunstenaar Rubens met zijn gezin. Hier schildert hij met zijn collega’s en assistenten. Veel van zijn omvangrijke oeuvre ontstaat in dit huis, in hartje Antwerpen. Het museum heeft niet alleen een interessante collectie, maar toont ook hoe de meester leefde en werkte.

Over Rubenanium

De rijke artistieke traditie van de Zuidelijke Nederlanden telt duizenden kleine en grote meesters. Om hun nagelaten werken blijvend te begrijpen en waarderen, zijn onderzoek en kennis essentieel. Het Rubenianum verzamelt en ontwikkelt deze kennis en stelt ze ter beschikking voor zowel een professioneel als een in erfgoed geïnteresseerd publiek.