Rubenshuis gesloten voor renovatie

Het Rubenshuis heeft vandaag de allerlaatste bezoekers ontvangen. De sluiting van het museum is het startschot voor de renovatie van Rubens’ grootste meesterwerk: de historische kunstenaarswoning. Het gebouw krijgt een grondige restauratie en wordt duurzamer, veiliger en energiezuiniger. De komende jaren verrijst zijdelings van Rubens’ huis ook een onthaalgebouw van Robbrecht en Daem Architecten. Deze nieuwe ingang vormt het startpunt van een nieuwe en integraal toegankelijke bezoekersroute doorheen het huis en de tuin. Het vernieuwde Rubenshuis wordt dubbel zo groot. ​

Op 8 januari 2023 kwamen de allerlaatste bezoekers naar het Rubenshuis. In totaal bezochten in 2022 en de eerste week van 2023 157.600 mensen het museum. Het was een bijzonder druk jaar, rekening houdend met de maximumcapaciteit op de bezoekersaantallen en de sluiting van de tuin. ​

De komende jaren is het Rubenshuis gesloten. De historische kunstenaarswoning krijgt een grondige restauratie. Bezoekers van alle leeftijden genieten straks van meer comfort. Een subtiel ingebouwde lift maakt het museum integraal toegankelijk voor iedereen. Er komt ruimte bij voor sanitair en faciliteiten, voor presentaties en voor internationale tentoonstellingen. Het gebouw wordt ook duurzamer, veiliger en energiezuiniger. Een nieuw systeem voor klimaatbeheersing in de historische ruimtes beschermt de waardevolle collecties. De restauratie van het interieur staat garant voor een sterkere historische beleving.

Zijdelings van Rubens’ historische huis en tuin verrijst een gloednieuw onthaalgebouw van Robbrecht en Daem Architecten. Daarin komen naast het onthaal ook een belevingscentrum, het nieuwe museumcafé, het onderzoekscentrum en de internationaal gewaardeerde Rubensbibliotheek. Deze nieuwe ingang vormt het startpunt van een aangepaste bezoekersroute doorheen het museum en de tuin.

De nieuwe baroktuin wordt een besloten hof. Deze museumzaal zonder plafond schittert in elk seizoen en toont 365 dagen per jaar kleur dankzij het plant- en kleuradvies van Dries Van Noten.

Het Rubenshuis wordt klaargemaakt voor de toekomst. Het vernieuwde museum wordt, inclusief nieuwbouw, dubbel zo groot. De renovatie en uitbreiding gebeuren met veel respect voor het verleden én voor de toekomst. Stad Antwerpen investeert 22,7 miljoen euro; Toerisme Vlaanderen 3 miljoen euro.

Let toch goed op, wanneer u vertrekt dat alles goed is afgesloten is’, schreef Rubens in een brief uit 1638 aan zijn leerling Lucas Faydherbe. Met dat advies is het Rubenshuis gesloten. Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud:

‘De sluiting van het Rubenshuis is een mijlpaal. Met de totaalrenovatie pakken we de grote uitdagingen van de huidige infrastructuur aan. Verleden en vernieuwing komen hier in de toekomst samen; helemaal zoals Rubens het vandaag zelf zou hebben bedacht.‘

Foto: Portier Peter Ceulemans overhandigt de sleutel aan directeur Bert Watteeuw - foto Ans Brys

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

 

 

 

Over het Rubenshuis

In dit stadspaleis woont de briljante en veelzijdige kunstenaar Rubens met zijn gezin. Hier schildert hij met zijn collega’s en assistenten. Veel van zijn omvangrijke oeuvre ontstaat in dit huis, in hartje Antwerpen. Het museum heeft niet alleen een interessante collectie, maar toont ook hoe de meester leefde en werkte.

Rubenianum

De rijke artistieke traditie van de Zuidelijke Nederlanden telt duizenden kleine en grote meesters. Om hun nagelaten werken blijvend te begrijpen en waarderen, zijn onderzoek en kennis essentieel. Het Rubenianum verzamelt en ontwikkelt deze kennis en stelt ze ter beschikking voor zowel een professioneel als een in erfgoed geïnteresseerd publiek.

 

Neem contact op met

Wapper 9-11 2000 Antwerpen

+32 3 201 15 55

[email protected]

www.rubenshuis.be