Rubenshuis en Rubenianum in diepe rouw na het overlijden van Prof. dr. Arnout Balis

Het Antwerpse Rubenshuis en het Rubenianum zijn in diepe rouw na het onverwachte overlijden van Prof. dr. Arnout Balis (29 juli 1952–6 september 2021). Balis was een van de grootste kenners van Peter Paul Rubens, de kunstenaar aan wie hij zijn leven wijdde.

Hij werd geboren in Brussel en studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Gent bij Prof. Roger-A. d’Hulst, bij wie hij ook promoveerde. Kort na zijn afstuderen ging hij in Antwerpen aan de slag bij het Nationaal Centrum voor de Plastische Kunsten van de 16de en 17de eeuw, waar hij meewerkte aan de meerdelige oeuvrecatalogus van Rubens, het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard. Deze mammoetonderneming – eenmaal voltooid zal het CRLB ­ruim vijftig boekdelen omvatten – werd gefinancierd door het toenmalige Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (thans FWO). Toen de middelen voor het project opdroogden, lag Arnout Balis in 2010 mee aan de basis van het Rubenianum Fund, een particulier initiatief opgericht onder de vleugels van de Koning Boudewijnstichting, dat het project verder zou financieren. Het ‘Nationaal Centrum’ werd bij die gelegenheid omgedoopt tot het Centrum Rubenianum, met Arnout Balis als voorzitter en stuwende kracht, en de ambitie om het CRLB, het grootste kunsthistorische project ooit, tegen 2024 te voltooien.

Arnout Balis was geen Rubensgoeroe, maar een tomeloze, hartelijke, aanstekelijke inspirator die zijn kennerschap gul deelde. Zijn overlijden laat een onpeilbare leegte achter bij zijn talloze vrienden en collega’s in binnen- en buitenland.

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

Over Rubenshuis

In dit stadspaleis woont de briljante en veelzijdige kunstenaar Rubens met zijn gezin. Hier schildert hij met zijn collega’s en assistenten. Veel van zijn omvangrijke oeuvre ontstaat in dit huis, in hartje Antwerpen. Het museum heeft niet alleen een interessante collectie, maar toont ook hoe de meester leefde en werkte.

Rubenianum

De rijke artistieke traditie van de Zuidelijke Nederlanden telt duizenden kleine en grote meesters. Om hun nagelaten werken blijvend te begrijpen en waarderen, zijn onderzoek en kennis essentieel. Het Rubenianum verzamelt en ontwikkelt deze kennis en stelt ze ter beschikking voor zowel een professioneel als een in erfgoed geïnteresseerd publiek.