Rubenshuis en Rubenianum in diepe rouw na het overlijden van Prof. dr. Arnout Balis

Het Antwerpse Rubenshuis en het Rubenianum zijn in diepe rouw na het onverwachte overlijden van Prof. dr. Arnout Balis (29 juli 1952–6 september 2021). Balis was een van de grootste kenners van Peter Paul Rubens, de kunstenaar aan wie hij zijn leven wijdde.

Hij werd geboren in Brussel en studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Gent bij Prof. Roger-A. d’Hulst, bij wie hij ook promoveerde. Kort na zijn afstuderen ging hij in Antwerpen aan de slag bij het Nationaal Centrum voor de Plastische Kunsten van de 16de en 17de eeuw, waar hij meewerkte aan de meerdelige oeuvrecatalogus van Rubens, het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard. Deze mammoetonderneming – eenmaal voltooid zal het CRLB ­ruim vijftig boekdelen omvatten – werd gefinancierd door het toenmalige Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (thans FWO). Toen de middelen voor het project opdroogden, lag Arnout Balis in 2010 mee aan de basis van het Rubenianum Fund, een particulier initiatief opgericht onder de vleugels van de Koning Boudewijnstichting, dat het project verder zou financieren. Het ‘Nationaal Centrum’ werd bij die gelegenheid omgedoopt tot het Centrum Rubenianum, met Arnout Balis als voorzitter en stuwende kracht, en de ambitie om het CRLB, het grootste kunsthistorische project ooit, tegen 2024 te voltooien.

Arnout Balis was geen Rubensgoeroe, maar een tomeloze, hartelijke, aanstekelijke inspirator die zijn kennerschap gul deelde. Zijn overlijden laat een onpeilbare leegte achter bij zijn talloze vrienden en collega’s in binnen- en buitenland.

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

Over het Rubenshuis

Kunstenaar, marketeer, wetenschapper, diplomaat en familiemens. Rubens was een buitengewoon talent, maar ook een doodgewone man. In het Rubenshuis woonde en werkte hij een groot deel van zijn leven. Hier leefde hij graag en gulzig. 

In het Rubenshuis wisselt de sfeer van intiem tot grandioos. Zo sta je oog in oog met Rubens, de allereerste influencer, duik je op een ander moment in de diepte van zijn archieven of wandel je door zijn baroktuin. Een plek waar elke hoek een nieuw verhaal onthult en waar je, tussen meesterwerken en memorabilia, een stukje geschiedenis zelf kunt ervaren. 

Binnenkort is het Rubenshuis terug open. Je bezoek start dan vanaf Hopland 13. Reis door de tijd met Rubens Experience, blader door de geschiedenis in de bibliotheek of geniet in de weelderig heraangelegde tuin. De grondige restauratie van Rubens’ woonhuis duurt nog enkele jaren en houdt de deuren tijdelijk op slot. Vanuit de tuin middenin de stad Antwerpen is er wel een prachtig zicht op het huis van Rubens. Je dwaalt er door meer dan 17.500 planten. Met kleuradvies van de Antwerpse modeontwerper Dries Van Noten is de tuin mooi in elk seizoen. 

Rubens bekijken kan wereldwijd, Rubens voelen kan énkel hier. 

 

Neem contact op met

Hopland 13 2000 Antwerpen

+32 3 201 15 55

rubenshuis@antwerpen.be

www.rubenshuis.be