Rubenshuis viert op 21 april de terugkeer van Rubens' Zelfportret met groot feest

Persvoorstelling op 16 april

Met blozende wangen en rode lippen. Zo kijkt Rubens de toeschouwers aan van op het Zelfportret na de restauratie. Jarenlang zaten deze details verborgen onder verschillende verflagen. De gastheer van ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ is opgesmukt en bijna klaar voor zijn feest. Twee maanden voor de start van het festival is het Zelfportret van de meester na meer dan een jaar restauratie bijna terug thuis. Het Rubenshuis viert dat met een gratis volksfeest op zaterdag 21 april. Rubens wordt dan in zijn thuisstad verwelkomd met straattheater, workshops, lezingen en lichtspektakel. Het feest is de perfecte opwarmer voor het stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’. Voor deze speciale gelegenheid is het Rubenshuis geopend tot 20 uur. Deelname is gratis.

De pers wordt vriendelijk uitgenodigd op de persvoorstelling van de restauratie van het Zelfportret van Rubens op maandag 16 april 2018 vanaf 10.45 uur in het Rubenshuis.

Programma vanaf 11 uur:

 • Verwelkoming door Ben van Beneden, directeur Rubenshuis
 • Toelichting door Caroline Bastiaens, schepen van cultuur Antwerpen
 • Toelichting door Ben Weyts, minister van toerisme Vlaanderen
 • Toelichting door Koen Kennis, schepen van toerisme Antwerpen
 • Toelichting over de restauratie van het Zelfportret van Rubens door Marie-Annelle Mouffe, restauratrice van Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium
 • Slotwoord door Ben van Beneden, directeur Rubenshuis
 • Mogelijkheid tot vragen en interviews
 • Receptie

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via [email protected]

Meer informatie over het feest op 21 april: lees meer.

Feest

Op 21 april viert de stad Antwerpen de feestelijke terugkeer van het Zelfportret van Peter Paul Rubens. Het gerestaureerde schilderij is dan na meer dan een jaar terug thuis in ‘zijn’ Rubenshuis. Het feest begint op de Antwerpse Meir en Wapper, waar de steltenlopers van Animare de bezoekers begroeten en meenemen naar het Rubenshuis. De poëtische, subtiele lichtinstallaties van El Circo d’ Ell Fuego, een operazangeres en een vuurspuwer toveren het museum voor deze gelegenheid om tot een sprookjesachtige en feeërieke plek.

In het huis zelf ontdekt het publiek het gerestaureerde Zelfportret van Rubens. Het verschil voor en na de restauratie is enorm. Hoe de restauratoren te werk zijn gegaan, komt aan bod tijdens de lezingen van directeur Ben van Beneden. Een feestelijk fotomoment kan niet ontbreken. Bezoekers kunnen zich op een prachtige fauteuil vóór het Zelfportret fotograferen. Jong en oud kan ook zelf aan de slag gaan en een zelfportret tekenen of schilderen. Met enkele tips van de meester nemen zij een prachtig resultaat mee naar huis. Samen met het publiek toost Rubens met een gratis drankje op zijn terugkeer.

De terugkeer van het Zelfportret is alvast een ideale opwarmer voor het stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ Schepen voor cultuur Caroline Bastiaens is bijzonder opgetogen over de terugkeer van het Zelfportret: ‘Tijdens de restauratie botsten de specialisten van het KIK [Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium] op een opeenstapeling aan ingrepen in de picturale laag. Ons beeld van het Zelfportret was hierdoor jarenlang vervormd. Rubens’ schildertechniek is opnieuw zichtbaar met het blote oog. Ik ben bijzonder verheugd dat de gastheer van ‘Antwerpen Barok 2018’ er piekfijn uitziet en helemaal klaar is voor zijn feestjaar. '

Praktisch informatie

 • Feestelijke terugkeer Zelfportret

 • 21 april 2018 van 10 tot 20 uur

 • In en rond het Rubenshuis

 • Wapper 9-11

 • 2000 Antwerpen

 • Gratis

De capaciteit voor de lezingen is beperkt. Inschrijven is aangeraden via [email protected]

Meer info op www.rubenshuis.be. Het volledige programma van ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ is beschikbaar op www.antwerpenbarok2018.be     

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen, Stad Antwerpen

Over Rubenshuis

In dit stadspaleis woont de briljante en veelzijdige kunstenaar Rubens met zijn gezin. Hier schildert hij met zijn collega’s en assistenten. Veel van zijn omvangrijke oeuvre ontstaat in dit huis, in hartje Antwerpen. Het museum heeft niet alleen een interessante collectie, maar toont ook hoe de meester leefde en werkte.

Over Rubenanium

De rijke artistieke traditie van de Zuidelijke Nederlanden telt duizenden kleine en grote meesters. Om hun nagelaten werken blijvend te begrijpen en waarderen, zijn onderzoek en kennis essentieel. Het Rubenianum verzamelt en ontwikkelt deze kennis en stelt ze ter beschikking voor zowel een professioneel als een in erfgoed geïnteresseerd publiek.