Restauratie portiek Rubenshuis vanaf 4 februari in laatste en cruciale fase

De restauratie van de portiek en het tuinpaviljoen van het Rubenshuis zit in een eindfase. Op maandag 4 februari vatten de werkzaamheden aan om de glazen luifel op de portiek te monteren. Vroeg in de ochtend rijdt een metershoge kraan de Wapper op om de verschillende onderdelen van de constructie over de gevel te tillen.

De pers wordt uitgenodigd om deze werkzaamheden te volgen op 4 februari vanaf 7 uur tot vermoedelijk 10 uur aan de Wapper.

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via [email protected]

Na anderhalf jaar zit de restauratie van de portiek en het tuinpaviljoen van het Rubenshuis in een eindfase. Op maandag 4 februari 2019 vatten de werken aan voor de glazen overkapping. ’s Ochtends vroeg rijdt een metershoge kraan de Wapper op om de verschillende onderdelen van de constructie één voor één over de 12 meter hoge voorgevel van het museum te tillen. De overkapping zelf wordt vanaf 5 februari ter plaatse – op de binnenkoer van het museum – in elkaar gezet. Tussen 7 en 13 februari wordt de luifel aangebracht aan de kant van de binnenkoer en van de tuin.

De luifel bestaat uit drievoudig gelaagde glasplaten met een totale dikte van 6 cm. Deze constructie zit geklemd in roestvrije stalen profielen. Deze worden verzwaard met lood, over de volledige lengte van de portiek aangebracht en verankerd in de kolommen. Het doel van de overkapping is bescherming tegen vervuiling, water en wind. De bronzen beelden Mercurius en Minerva worden op een later tijdstip op de overkapping geplaatst.

De portiek en het tuinpaviljoen zijn de enige twee originele overblijfselen van de woning van Rubens, die sinds de 18de eeuw ingrijpend verbouwd werd, en zijn zeldzame sporen van de meester als architect.

Door de werkzaamheden aan de luifel zijn de tuin en binnenkoer van het Rubenshuis niet toegankelijk tot en met 22 februari. Daarna wordt de laatste hand gelegd aan de afwerking. De binnenkoer en de tuin zijn dan opnieuw geopend voor bezoekers. Als laatste worden de stellingen verwijderd. Op 27 april 2019 viert het Rubenshuis de restauratie van de eyecatchers van het huis met een Italiaans tuinfeest voor iedereen.

Save the date: op 25 maart wordt de pers uitgenodigd voor de persconferentie naar aanleiding van de gerestaureerde portiek en tuinpaviljoen van het Rubenshuis.  

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen

Harlinde Pellens

Communicatieverantwoordelijke Rubenshuis, ter plaatse op 4 februari

Over het Rubenshuis

In dit stadspaleis woont de briljante en veelzijdige kunstenaar Rubens met zijn gezin. Hier schildert hij met zijn collega’s en assistenten. Veel van zijn omvangrijke oeuvre ontstaat in dit huis, in hartje Antwerpen. Het museum heeft niet alleen een interessante collectie, maar toont ook hoe de meester leefde en werkte.

Rubenianum

De rijke artistieke traditie van de Zuidelijke Nederlanden telt duizenden kleine en grote meesters. Om hun nagelaten werken blijvend te begrijpen en waarderen, zijn onderzoek en kennis essentieel. Het Rubenianum verzamelt en ontwikkelt deze kennis en stelt ze ter beschikking voor zowel een professioneel als een in erfgoed geïnteresseerd publiek.

 

Neem contact op met

Wapper 9-11 2000 Antwerpen

+32 3 201 15 55

[email protected]

www.rubenshuis.be