Masterplan Rubenshuis breidt uit en timing wijzigt ​

foto Ans Brys
foto Ans Brys

Binnenkort kunnen bezoekers opnieuw een stukje Rubenshuis -momenteel gesloten voor restauratie en uitbreiding- ontdekken. Een nieuw multifunctioneel gebouw en de tuin zitten in rechte lijn om in de zomer 2024 de deuren te openen. Onverwacht hoge kosten voor de restauratie van de kunstenaarswoning vragen echter om een bijgewerkt plan waardoor de timing van die heropening onvermijdelijk wijzigt.

De werkzaamheden aan het nieuwe gebouw van het Rubenshuis aan Hopland en in de tuin verlopen voorspoedig. De ruwbouw bereikt bijna het hoogste punt. In de tuin voltooit men dit najaar en volgend voorjaar de aanplanting van struiken, heesters en bollen. Beide werven zitten nog steeds op schema voor de geplande opening in de zomer van 2024 en dat is mooi nieuws voor de bezoekers.

De restauratie van de kunstenaarswoning is echter een zorg. De totale kost blijkt aanzienlijk hoger dan geraamd onder andere door stijgende grondstofprijzen en inflatie. Daarenboven is in het gebouw asbest aangetroffen en die verontreiniging moet eerst zorgvuldig worden verwijderd. Deze factoren maken het restauratieproces complexer dan aanvankelijk gedacht en hebben tot gevolg dat de kosten stijgen, de aanpak en de planning van de restauratiewerken aan de kunstenaarswoning noodgedwongen aangepast moeten worden. Omdat de stad zorgvuldig wil omspringen met de beschikbare financiële middelen en de wettelijke procedures gerespecteerd moeten worden, wordt een nieuw plan van aanpak met een nieuwe inschatting van de kosten uitgewerkt. Bijgevolg wordt ook de samenwerking met de huidige architect stopgezet en moet een nieuwe aanstellingsprocedure worden opgestart. Daardoor verschuift de timing en zal de kunstenaarswoning niet in 2027 de deuren openen.

Masterplan Rubenshuis uitgebreid

Deze wijziging in de planning grijpt het Rubenshuis nu aan om het masterplan uit te breiden naar het aangrenzende Kolveniershof. Een gedetailleerd plan van aanpak wordt de komende weken en maanden samen met een extern adviesbureau opgemaakt. De combinatie van deze restauratie met die van het museum, beiden beschermd en uit dezelfde periode, drukt op langere termijn de kostprijs, zorgt ervoor dat de werken efficiënter georganiseerd kunnen worden en heeft impact op de timing: het museum en het Kolveniershof openen ten vroegste in 2030 de deuren.

Kolveniershof: een gebouw met een rijke geschiedenis

Het Kolveniershof, waar in Rubens’ tijd de schuttersgilde van de stad bijeenkwam, is vandaag in gebruik door het Rubenshuis. Het beschermde monument is nu nog even de bewaarplek voor de rijke bibliotheek en documentatie, tot die wordt ondergebracht in de leeszaal van het nieuwe gebouw aan Hopland. In de toekomst wordt het Kolveniershof een essentieel onderdeel voor publieksgerichte activiteiten op de museumsite.

Collectie Rubenshuis

De collectie van het Rubenshuis is momenteel al op verschillende plekken in Vlaanderen te zien, zoals in het KMSKA, MAS en Het Steen. Binnenkort reizen enkele topstukken ook naar het buitenland waar ze in wereldvermaarde musea tijdelijk een plekje krijgen. Een klein deel van de kunstwerken van het Rubenshuis zal te zien zijn in het nieuwe multifunctionele gebouw aan Hopland dat door Robbrecht en Daem architecten werd uitgetekend.

De zomer van 24

Vanaf de zomer van 2024 zijn de bezoekers reeds welkom in het nieuwe gebouw aan Hopland én in de nieuw aangelegde tuin. In de multimediale ruimte komt de bezoeker oog in oog met Rubens te staan. De internationaal gewaardeerde bibliotheek wordt de plek voor elke onderzoeker naar Rubens en zijn tijdgenoten. Verscholen achter de gevel ligt de prachtige baroktuin met meer dan 17.000 planten. Met de opening van het multifunctionele gebouw en de heropening van de tuin zal de beleving in het Rubenshuis dus helemaal terug zijn.

Meer informatie over dit persbericht:

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

 

 

Over Rubenshuis

In dit stadspaleis woont de briljante en veelzijdige kunstenaar Rubens met zijn gezin. Hier schildert hij met zijn collega’s en assistenten. Veel van zijn omvangrijke oeuvre ontstaat in dit huis, in hartje Antwerpen. Het museum heeft niet alleen een interessante collectie, maar toont ook hoe de meester leefde en werkte.

Rubenianum

De rijke artistieke traditie van de Zuidelijke Nederlanden telt duizenden kleine en grote meesters. Om hun nagelaten werken blijvend te begrijpen en waarderen, zijn onderzoek en kennis essentieel. Het Rubenianum verzamelt en ontwikkelt deze kennis en stelt ze ter beschikking voor zowel een professioneel als een in erfgoed geïnteresseerd publiek.