Masterplan Rubenshuis breidt uit en timing wijzigt ​

foto Ans Brys
foto Ans Brys

Binnenkort kunnen bezoekers opnieuw een stukje Rubenshuis -momenteel gesloten voor restauratie en uitbreiding- ontdekken. Een nieuw multifunctioneel gebouw en de tuin zitten in rechte lijn om in de zomer 2024 de deuren te openen. Onverwacht hoge kosten voor de restauratie van de kunstenaarswoning vragen echter om een bijgewerkt plan waardoor de timing van die heropening onvermijdelijk wijzigt.

De werkzaamheden aan het nieuwe gebouw van het Rubenshuis aan Hopland en in de tuin verlopen voorspoedig. De ruwbouw bereikt bijna het hoogste punt. In de tuin voltooit men dit najaar en volgend voorjaar de aanplanting van struiken, heesters en bollen. Beide werven zitten nog steeds op schema voor de geplande opening in de zomer van 2024 en dat is mooi nieuws voor de bezoekers.

De restauratie van de kunstenaarswoning is echter een zorg. De totale kost blijkt aanzienlijk hoger dan geraamd onder andere door stijgende grondstofprijzen en inflatie. Daarenboven is in het gebouw asbest aangetroffen en die verontreiniging moet eerst zorgvuldig worden verwijderd. Deze factoren maken het restauratieproces complexer dan aanvankelijk gedacht en hebben tot gevolg dat de kosten stijgen, de aanpak en de planning van de restauratiewerken aan de kunstenaarswoning noodgedwongen aangepast moeten worden. Omdat de stad zorgvuldig wil omspringen met de beschikbare financiële middelen en de wettelijke procedures gerespecteerd moeten worden, wordt een nieuw plan van aanpak met een nieuwe inschatting van de kosten uitgewerkt. Bijgevolg wordt ook de samenwerking met de huidige architect stopgezet en moet een nieuwe aanstellingsprocedure worden opgestart. Daardoor verschuift de timing en zal de kunstenaarswoning niet in 2027 de deuren openen.

Masterplan Rubenshuis uitgebreid

Deze wijziging in de planning grijpt het Rubenshuis nu aan om het masterplan uit te breiden naar het aangrenzende Kolveniershof. Een gedetailleerd plan van aanpak wordt de komende weken en maanden samen met een extern adviesbureau opgemaakt. De combinatie van deze restauratie met die van het museum, beiden beschermd en uit dezelfde periode, drukt op langere termijn de kostprijs, zorgt ervoor dat de werken efficiënter georganiseerd kunnen worden en heeft impact op de timing: het museum en het Kolveniershof openen ten vroegste in 2030 de deuren.

Kolveniershof: een gebouw met een rijke geschiedenis

Het Kolveniershof, waar in Rubens’ tijd de schuttersgilde van de stad bijeenkwam, is vandaag in gebruik door het Rubenshuis. Het beschermde monument is nu nog even de bewaarplek voor de rijke bibliotheek en documentatie, tot die wordt ondergebracht in de leeszaal van het nieuwe gebouw aan Hopland. In de toekomst wordt het Kolveniershof een essentieel onderdeel voor publieksgerichte activiteiten op de museumsite.

Collectie Rubenshuis

De collectie van het Rubenshuis is momenteel al op verschillende plekken in Vlaanderen te zien, zoals in het KMSKA, MAS en Het Steen. Binnenkort reizen enkele topstukken ook naar het buitenland waar ze in wereldvermaarde musea tijdelijk een plekje krijgen. Een klein deel van de kunstwerken van het Rubenshuis zal te zien zijn in het nieuwe multifunctionele gebouw aan Hopland dat door Robbrecht en Daem architecten werd uitgetekend.

De zomer van 24

Vanaf de zomer van 2024 zijn de bezoekers reeds welkom in het nieuwe gebouw aan Hopland én in de nieuw aangelegde tuin. In de multimediale ruimte komt de bezoeker oog in oog met Rubens te staan. De internationaal gewaardeerde bibliotheek wordt de plek voor elke onderzoeker naar Rubens en zijn tijdgenoten. Verscholen achter de gevel ligt de prachtige baroktuin met meer dan 17.000 planten. Met de opening van het multifunctionele gebouw en de heropening van de tuin zal de beleving in het Rubenshuis dus helemaal terug zijn.

Meer informatie over dit persbericht:

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

 

 

Over het Rubenshuis

Kunstenaar, marketeer, wetenschapper, diplomaat en familiemens. Rubens was een buitengewoon talent, maar ook een doodgewone man. In het Rubenshuis woonde en werkte hij een groot deel van zijn leven. Hier leefde hij graag en gulzig. 

In het Rubenshuis wisselt de sfeer van intiem tot grandioos. Zo sta je oog in oog met Rubens, de allereerste influencer, duik je op een ander moment in de diepte van zijn archieven of wandel je door zijn baroktuin. Een plek waar elke hoek een nieuw verhaal onthult en waar je, tussen meesterwerken en memorabilia, een stukje geschiedenis zelf kunt ervaren. 

Binnenkort is het Rubenshuis terug open. Je bezoek start dan vanaf Hopland 13. Reis door de tijd met Rubens Experience, blader door de geschiedenis in de bibliotheek of geniet in de weelderig heraangelegde tuin. De grondige restauratie van Rubens’ woonhuis duurt nog enkele jaren en houdt de deuren tijdelijk op slot. Vanuit de tuin middenin de stad Antwerpen is er wel een prachtig zicht op het huis van Rubens. Je dwaalt er door meer dan 17.500 planten. Met kleuradvies van de Antwerpse modeontwerper Dries Van Noten is de tuin mooi in elk seizoen. 

Rubens bekijken kan wereldwijd, Rubens voelen kan énkel hier. 

 

Neem contact op met

Hopland 13 2000 Antwerpen

+32 3 201 15 55

rubenshuis@antwerpen.be

www.rubenshuis.be