Levering en takeling volwassen bomen voor de nieuwe tuin van het Rubenshuis

Woensdag 8 februari vanaf 11 uur

Op woensdag 8 februari worden 39 volwassen bomen voor de nieuwe tuin van het Rubenshuis geleverd. De bomen zijn tussen de 10 en 15 meter hoog en worden over de museumpoort getakeld met een 58-metershoge torenkraan. Nadien worden ze onmiddellijk geplant. Het gaat over verschillende soorten, waaronder de Mispel, de Appelaar, de Wintergroene Magnolia, de Perzik, de Zwarte eik, de Vijgelaar en de Perelaar. Met de aanplanting van de bomen start de aanleg van de tuin.

In de eerste Rubensbiografie van Roger de Piles (1635-1709) schreef de auteur naar Rubens’ eigen neef Filips: “Cette maison estoit accompagnée d’un jardin spacieux, où il fit planter pour la curiosité des arbres de toutes les especes qu’il peut recouvrer”. Bij het huis hoorde een ruime tuin, waar hij uit nieuwsgierigheid bomen liet planten van alle soorten die hij kon vinden.

De pers is welkom om op woensdag 8 februari tussen 11 en 12 uur de takeling van de bomen bij te wonen. De grootste exemplaren worden om 11u30 over de poort aan de Wapper getild in aanwezigheid van schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud.

 

Het tuinontwerp heeft veel aandacht voor duurzaamheid, toekomstbestendigheid, energiezuinigheid en integrale toegankelijkheid. Dankzij de gelaagde vegetatiestructuur wordt de tuin een ecologische stapsteen in de stad die een milderend effect moet hebben op hogere temperaturen, wateroverlast bij hevige regenval, stadslawaai en de grote hoeveelheden CO2 en fijnstof in de lucht.

De afgelopen dagen zijn 6 grote watertanks geleverd die elk 10.000 of 15.000 liter regenwater kunnen opvangen. Ze worden gebruikt voor de besproeiing van de planten in de tuin. Een aantal van deze vaten zijn nog niet ingegraven en zichtbaar voor de pers.

 

Voor de pers: de pers zal buiten beelden kunnen nemen van de takeling. Wie in de tuin wenst te gaan moet aangepast schoeisel en een helm dragen. Gelieve uw aanwezigheid dan vooraf te melden:

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

 

Over Rubenshuis

In dit stadspaleis woont de briljante en veelzijdige kunstenaar Rubens met zijn gezin. Hier schildert hij met zijn collega’s en assistenten. Veel van zijn omvangrijke oeuvre ontstaat in dit huis, in hartje Antwerpen. Het museum heeft niet alleen een interessante collectie, maar toont ook hoe de meester leefde en werkte.

Over Rubenanium

De rijke artistieke traditie van de Zuidelijke Nederlanden telt duizenden kleine en grote meesters. Om hun nagelaten werken blijvend te begrijpen en waarderen, zijn onderzoek en kennis essentieel. Het Rubenianum verzamelt en ontwikkelt deze kennis en stelt ze ter beschikking voor zowel een professioneel als een in erfgoed geïnteresseerd publiek.