Italiaans tuinfeest met gigantisch eetbaar fruitstilleven in het Rubenshuis op 27 april

Opbouwen vanaf 9 uur, opeten vanaf 14.30 uur

Op zaterdag 27 april nodigt het Rubenshuis iedereen uit op een Italiaans tuinfeest aan de pas gerestaureerde portiek en het tuinpaviljoen. Bezoekers zijn vanaf 12 uur welkom om te picknicken in de tuin en om het gigantische fruitstilleven te bewonderen én te proeven. Verder kan groot en klein genieten van workshops, animatie, 17de-eeuwse volksspelen, liederen en ludieke vertellingen over de portiek. Het museum is voor de gelegenheid gratis toegankelijk tot 17 uur.

Op 27 april viert het Rubenshuis de voltooiing van de restauratiewerken aan de portiek en het tuinpaviljoen. Deze architecturale hoogstandjes zijn volledig van de hand van Rubens en vormen zeldzame sporen van de kunstenaar als architect. Nu de restauratie voltooid is, kunnen de bezoekers de portiek en het paviljoen in hun oude volle glorie bewonderen, net zoals Rubens ze heeft ontworpen.

Iedereen is vanaf 12 uur welkom in de tuin van Rubens. Breng je eigen picknick mee of kom het overdadig eetbaar fruitstilleven  bewonderen. Het belooft één van de kortstlevende stillevens te worden, want vanaf 14.30 uur wordt iedereen uitgenodigd om dit mee op te eten, samen met schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud.

Het feest kent een rijkgevuld programma. Sopraan Helena Schoeters en theorbespeler Pieter Theuns (B.O.X) brengen 17de-eeuwse muziek uit Rubens’ tijd. Rondwandelende vertellers van De Kleine Expeditie geven op een speelse manier alle geheimen prijs van Rubens’ portiek en tuinpaviljoen. Ze vertellen vol passie over de symboliek achter de gebeeldhouwde details en over de wonderlijke raakpunten tussen cultuur en natuur die in deze tuin terug te vinden zijn. Gekostumeerde en gemaskerde animatoren (Animare) verwelkomen de bezoekers van op de Meir en de Wapper met een Venetiaans carnaval.

Voor groot en klein zijn er ook 17de-eeuwse volksspelen en creatieve workshops. Bezoekers kunnen het beste van zichzelf geven bij volgende volkssporten: eggeschieten, sjoelbak, steltlopen, trou-madame, slagwip, juego de la rana, klimbak en riboulette. Tijdens inloopworkshops kunnen geïnteresseerden Venetiaanse maskers versieren of buttons maken met details van de portiek. Een ijscobakfiets van Cremerie Germaine  biedt Italiaanse gelato met louter natuurlijke ingrediënten aan een democratische prijs aan. Een bezoek aan het Rubenshuis is voor de gelegenheid gratis. Ook de dag nadien, zondag 28 april, is het museum gratis te bezoeken tijdens Erfgoeddag.

Voor de (beeld-)pers:

De opbouw van het eetbaar stilleven vindt plaats van 9 uur tot 11.45 uur. De creatie en plaatsing gebeurt door decorontwerpers  Ruth Peeters en Gert Stas (Rosie & Moussa, De Infiltrant, Eigen Kweek) in de tuin van het Rubenshuis. Vanaf 14.30 uur mag iedereen het fruitstilleven mee opeten.

De 400 jaar oude portiek en het tuinpaviljoen, de twee originele elementen van het Rubenshuis leden aan steenerosie door jarenlange waterinsijpeling en waren ook door vervuiling dringend aan restauratie toe. De conservatie- en restauratiewerken startten op 18 september 2017. Na anderhalf jaar restauratie viert het Rubenshuis het einde van de werkzaamheden dit Italiaans tuinfeest.  

 

Italiaans tuinfeest op 27 april 2018 van 12 tot 17 uur - Gratis toegang

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen

Over het Rubenshuis

Kunstenaar, marketeer, wetenschapper, diplomaat en familiemens. Rubens was een buitengewoon talent, maar ook een doodgewone man. In het Rubenshuis woonde en werkte hij een groot deel van zijn leven. Hier leefde hij graag en gulzig. 

In het Rubenshuis wisselt de sfeer van intiem tot grandioos. Zo sta je oog in oog met Rubens, de allereerste influencer, duik je op een ander moment in de diepte van zijn archieven of wandel je door zijn baroktuin. Een plek waar elke hoek een nieuw verhaal onthult en waar je, tussen meesterwerken en memorabilia, een stukje geschiedenis zelf kunt ervaren. 

Binnenkort is het Rubenshuis terug open. Je bezoek start dan vanaf Hopland 13. Reis door de tijd met Rubens Experience, blader door de geschiedenis in de bibliotheek of geniet in de weelderig heraangelegde tuin. De grondige restauratie van Rubens’ woonhuis duurt nog enkele jaren en houdt de deuren tijdelijk op slot. Vanuit de tuin middenin de stad Antwerpen is er wel een prachtig zicht op het huis van Rubens. Je dwaalt er door meer dan 17.500 planten. Met kleuradvies van de Antwerpse modeontwerper Dries Van Noten is de tuin mooi in elk seizoen. 

Rubens bekijken kan wereldwijd, Rubens voelen kan énkel hier. 

 

Neem contact op met

Hopland 13 2000 Antwerpen

+32 3 201 15 55

rubenshuis@antwerpen.be

www.rubenshuis.be