Grondige restauratie kunstenaarswoning maakt masterplan Rubenshuis compleet: museum sluit vanaf 9 januari 2023 en heropent in 2027.

Het masterplan van het Rubenshuis breidt uit: de kunstenaarswoning – waar eerst de meest essentiële ingrepen voorzien waren – krijgt nu ook een grondige restauratie. Er wordt méér ruimte gecreëerd voor bezoekers en internationale tentoonstellingen. Bovendien komt er een optimale klimaatbeheersing die aan de hoogste standaarden voldoet. Een volledige interieurrestauratie versterkt de beleving en een ingebouwde lift maakt het museum grotendeels toegankelijk voor iedereen. Het Rubenshuis blijft open tot en met 8 januari 2023 en blijft langer gesloten dan aanvankelijk gepland. In 2027, het jaar van Rubens' 450ste verjaardag, verwelkomt het museum opnieuw het publiek. De nieuwbouw op Hopland opent zoals voorzien in 2024. ​ ​ ​ ​ ​

Het Rubenshuis bouwt achter de schermen al geruime tijd aan de toekomst. Met het geplande onthaalgebouw van Robbrecht en Daem op Hopland wordt reeds een grote stap richting 21ste eeuw gezet. De hedendaagse voorzieningen verhelpen heel wat problemen of tekortkomingen die bezoekers, onderzoekers en medewerkers vandaag ervaren. Met de uitbreiding van het masterplan wordt nu ook de kunstenaarswoning zelf volledig onder handen genomen.

Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud reageert bijzonder enthousiast: "Al geruime tijd bereiden we de toekomst van het Rubenshuis voor. Nu investeert de stad óók in de restauratie van Rubens’ grootste meesterwerk: zijn woning aan de Wapper. Er is de uitgesproken ambitie om het museum zelf een totaalrenovatie te geven, zodat de kunstenaarswoning opnieuw voldoet aan alle internationale eisen voor klimaat en veiligheid. Dankzij passieve maatregelen en duurzame technieken streven we naar een optimaal binnenklimaat voor onze eigen kunstwerken en voor internationale topstukken. Met de toevoeging van een lift wordt bovendien een oud zeer opgelost, namelijk de toegankelijkheid van het Rubenshuis. Alle ingrepen gebeuren binnen de bestaande muren en met de grootste zorg. Hiermee is het masterplan van het Rubenshuis compleet en zijn alle pijnpunten voor de komende decennia verholpen. Dat we het museum hierdoor een beetje langer moeten sluiten, is noodzakelijk. Maar de heropening is gepland voor 2027; het jaar van Rubens' 450ste verjaardag. Reken er maar op dat we dat in stijl en met veel grandeur zullen vieren!"

Werkzaamheden starten in 2022 en eindigen in 2027

Met de totaalrenovatie van het museum wijzigt ook de timing. Dit voorjaar starten de werken aan de nieuwbouw op Hopland. Vanaf het najaar komt ook de aanleg van de middenpartij van de tuin erbij. Tijdens de werken aan Hopland blijft het Rubenshuis open en dit tot en met 8 januari 2023, het einde van de kerstvakantie.

Wanneer de deuren van het museum sluiten, start de restauratie van het Rubenshuis zelf.

In april 2024 opent zoals voorzien de nieuwbouw op Hopland. Tot 2027 ontdekt het publiek daar enkele meesterwerken uit de collectie. Het geplande museumcafé komt er pas in 2027. Tot dan wordt de eerste verdieping van de nieuwbouw een creatief knooppunt waar mensen mekaar ontmoeten en mee schrijven aan het verhaal en de beleving van het nieuwe Rubenshuis. ​

In 2027 gaan de deuren van de kunstenaarswoning opnieuw open en viert het Rubenshuis de 450ste verjaardag van Rubens.

Open tot en met 8 januari 2023 ​ ​ ​

Het publiek kan het Rubenshuis nog bezoeken tot en met 8 januari 2023. Alle museale ruimtes én de tuin blijven open. Van de werkzaamheden op Hopland zullen de bezoekers wat lawaaihinder ondervinden. Vanaf het najaar is de toegang tot de tuin beperkter omdat dan de heraanleg start. ​ ​

Het Rubenshuis legt de bezoekers dit laatste jaar nog in de watten. Met een aantal (coronaveilige) evenementen tijdens de zomer en de winter genieten Antwerpenaren en alle bezoekers van het prachtige huis en de tuin, voordat het museum voor 4 jaren sluit.

Blik op de toekomst

Geïnteresseerden die de start en de voortgang van de werken willen volgen, kunnen zich via www.rubenshuis.be inschrijven op de nieuwsbrief. Daar krijgen ze een exclusieve preview achter de schermen en zitten ze mee op de eerste rij terwijl het Rubenshuis geschiedenis schrijft. Voor bewoners, handelaars en horeca rond het Rubenshuis start de informatiecampagne ‘Buur van Rubens’. Zij ontvangen specifieke informatie over mogelijke hinder.

Het Rubenshuis vernieuwt | Rubenshuishttps://rubenshuis.be/nl/vernieuwtMedia - Restauratie Rubenshuishttps://pers.rubenshuis.be/media/album/15543

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

Harlinde Pellens

Communicatie Rubenshuis, stad Antwerpen

 

 

Over het Rubenshuis

Kunstenaar, marketeer, wetenschapper, diplomaat en familiemens. Rubens was een buitengewoon talent, maar ook een doodgewone man. In het Rubenshuis woonde en werkte hij een groot deel van zijn leven. Hier leefde hij graag en gulzig. 

In het Rubenshuis wisselt de sfeer van intiem tot grandioos. Zo sta je oog in oog met Rubens, de allereerste influencer, duik je op een ander moment in de diepte van zijn archieven of wandel je door zijn baroktuin. Een plek waar elke hoek een nieuw verhaal onthult en waar je, tussen meesterwerken en memorabilia, een stukje geschiedenis zelf kunt ervaren. 

Binnenkort is het Rubenshuis terug open. Je bezoek start dan vanaf Hopland 13. Reis door de tijd met Rubens Experience, blader door de geschiedenis in de bibliotheek of geniet in de weelderig heraangelegde tuin. De grondige restauratie van Rubens’ woonhuis duurt nog enkele jaren en houdt de deuren tijdelijk op slot. Vanuit de tuin middenin de stad Antwerpen is er wel een prachtig zicht op het huis van Rubens. Je dwaalt er door meer dan 17.500 planten. Met kleuradvies van de Antwerpse modeontwerper Dries Van Noten is de tuin mooi in elk seizoen. 

Rubens bekijken kan wereldwijd, Rubens voelen kan énkel hier. 

 

Neem contact op met

Hopland 13 2000 Antwerpen

+32 3 201 15 55

rubenshuis@antwerpen.be

www.rubenshuis.be