Goden van de Olympusberg keren terug naar huis

Persuitnodiging

Op donderdag 25 augustus 2016 komt de grootste plafondschildering op doek van West-Europa met een spectaculair transport terug naar huis. Na bijna 8 jaar afwezigheid zal ‘De goden op de Olympusberg’ binnenkort opnieuw op zijn vertrouwde plaats, de Hofkamer in Antwerpen, hangen.

Op 1 december 2008 verhuisde de plafondschildering vanuit de Hofkamer naar het ING-gebouw in de Lange Gasthuisstraat in Antwerpen. Daar onderging het doek een grondige restauratie. In afwachting van de restauratie van de Hofkamer, verhuisde het nadien naar het Rubenianum, waar het zes jaar te bezichtigen was in het historische Kolveniershof. Met een spectaculair transport zal de grootste plafondschildering op doek van West-Europa op donderdagavond 25 augustus door het centrum van Antwerpen vervoerd worden van het Rubenianum naar de Hofkamer. Daar kan iedereen het terug bewonderen vanaf juni 2017.

Programma

Vanaf 20u:                 
Ontvangst in het Rubenianum, Kolverniersstraat 20, 2000 Antwerpen
 

20.20u:                       
Toespraak door Minister-President Geert Bourgeois (o.v.)

Toelichting door Kristl Strubbe, gedelegeerd bestuurder Herita

Toelichting door Véronique Van de Kerckhof, directeur Rubenianum
 

21u:                            
Vertrek van het begeleid transport met de plafondschildering aan het Rubenianum, samen met de genodigden en journalisten       

Route: Kolveniersstraat- Meir-Sint-Katelijnevest-Korte Nieuwstraat-Korte Koepoortstraat-Oude Beurs
 

Omstreeks 21.30u      
Aankomst plafondschildering in Den Wolsack, Oude Beurs 27

Toelichting door de restaurator van de schildering over de restauratie en het terugplaatsen ervan in de Hofkamer

Afsluitend glaasje in Den Wolsack

Liesbeth De Maeyer

Coördinator pers en communicatie Herita

Over Rubenshuis

In dit stadspaleis woont de briljante en veelzijdige kunstenaar Rubens met zijn gezin. Hier schildert hij met zijn collega’s en assistenten. Veel van zijn omvangrijke oeuvre ontstaat in dit huis, in hartje Antwerpen. Het museum heeft niet alleen een interessante collectie, maar toont ook hoe de meester leefde en werkte.

Rubenianum

De rijke artistieke traditie van de Zuidelijke Nederlanden telt duizenden kleine en grote meesters. Om hun nagelaten werken blijvend te begrijpen en waarderen, zijn onderzoek en kennis essentieel. Het Rubenianum verzamelt en ontwikkelt deze kennis en stelt ze ter beschikking voor zowel een professioneel als een in erfgoed geïnteresseerd publiek.