Goden van de Olympusberg keren terug naar huis

Persuitnodiging

Op donderdag 25 augustus 2016 komt de grootste plafondschildering op doek van West-Europa met een spectaculair transport terug naar huis. Na bijna 8 jaar afwezigheid zal ‘De goden op de Olympusberg’ binnenkort opnieuw op zijn vertrouwde plaats, de Hofkamer in Antwerpen, hangen.

Op 1 december 2008 verhuisde de plafondschildering vanuit de Hofkamer naar het ING-gebouw in de Lange Gasthuisstraat in Antwerpen. Daar onderging het doek een grondige restauratie. In afwachting van de restauratie van de Hofkamer, verhuisde het nadien naar het Rubenianum, waar het zes jaar te bezichtigen was in het historische Kolveniershof. Met een spectaculair transport zal de grootste plafondschildering op doek van West-Europa op donderdagavond 25 augustus door het centrum van Antwerpen vervoerd worden van het Rubenianum naar de Hofkamer. Daar kan iedereen het terug bewonderen vanaf juni 2017.

Programma

Vanaf 20u:                 
Ontvangst in het Rubenianum, Kolverniersstraat 20, 2000 Antwerpen
 

20.20u:                       
Toespraak door Minister-President Geert Bourgeois (o.v.)

Toelichting door Kristl Strubbe, gedelegeerd bestuurder Herita

Toelichting door Véronique Van de Kerckhof, directeur Rubenianum
 

21u:                            
Vertrek van het begeleid transport met de plafondschildering aan het Rubenianum, samen met de genodigden en journalisten       

Route: Kolveniersstraat- Meir-Sint-Katelijnevest-Korte Nieuwstraat-Korte Koepoortstraat-Oude Beurs
 

Omstreeks 21.30u      
Aankomst plafondschildering in Den Wolsack, Oude Beurs 27

Toelichting door de restaurator van de schildering over de restauratie en het terugplaatsen ervan in de Hofkamer

Afsluitend glaasje in Den Wolsack

Liesbeth De Maeyer

Coördinator pers en communicatie Herita

Over het Rubenshuis

Kunstenaar, marketeer, wetenschapper, diplomaat en familiemens. Rubens was een buitengewoon talent, maar ook een doodgewone man. In het Rubenshuis woonde en werkte hij een groot deel van zijn leven. Hier leefde hij graag en gulzig. 

In het Rubenshuis wisselt de sfeer van intiem tot grandioos. Zo sta je oog in oog met Rubens, de allereerste influencer, duik je op een ander moment in de diepte van zijn archieven of wandel je door zijn baroktuin. Een plek waar elke hoek een nieuw verhaal onthult en waar je, tussen meesterwerken en memorabilia, een stukje geschiedenis zelf kunt ervaren. 

Binnenkort is het Rubenshuis terug open. Je bezoek start dan vanaf Hopland 13. Reis door de tijd met Rubens Experience, blader door de geschiedenis in de bibliotheek of geniet in de weelderig heraangelegde tuin. De grondige restauratie van Rubens’ woonhuis duurt nog enkele jaren en houdt de deuren tijdelijk op slot. Vanuit de tuin middenin de stad Antwerpen is er wel een prachtig zicht op het huis van Rubens. Je dwaalt er door meer dan 17.500 planten. Met kleuradvies van de Antwerpse modeontwerper Dries Van Noten is de tuin mooi in elk seizoen. 

Rubens bekijken kan wereldwijd, Rubens voelen kan énkel hier. 

 

Neem contact op met

Hopland 13 2000 Antwerpen

+32 3 201 15 55

rubenshuis@antwerpen.be

www.rubenshuis.be