Gezocht: Modellen voor poseersessie in het Rubenshuis

Elke donderdagavond in december nodigt dichter Lotte Dodion Antwerpse vrouwen uit voor een bijzondere poseersessie: in het schildersatelier van het Rubenshuis vraagt ze je om jezelf bloot te geven. Als model ben je een dubbele muze: je poseert voor de pennen en penselen van onder meer Nel Maertens, Juliane Noll, Myriam Voeten op basis van die poseersessies schrijft Lotte een nieuw gedicht. Het is een spannend, maar zacht project op het kruispunt van voyeurisme, feminisme en live-performance.

Wij zoeken een mix van modellen die zich vrouw voelen ​ 

Naakt poseren kan en mag, maar moet niet, dat bepaal je volledig zelf. Als model heb je de touwtjes in handen. ​ ​ 

Per avond zoeken we drie modellen. Het poseren is individueel en duurt ongeveer een halfuurtje. De poseersessie vindt plaats tijdens de openingsuren van het museum; er zijn dus bezoekers aanwezig.

Tijdens het tekenen gaat Lotte Dodion met het model in gesprek. Het gesprek en de illustratie zijn de basis voor het nieuwe gedicht dat Lotte op 5 januari 2023 voorstelt. ​ 

Stel je kandidaat

Deze oproep staat open voor iedereen die zich vrouw voelt. Kan je je vrijmaken op 1 december, 8 december, 15 december, 22 december of 29 december tussen 17u en 21u?

Omdat we zoveel mogelijk verschil en uniekheid willen verwelkomen in leeftijd, lichaam, achtergrond of persoonlijk verhaal; werken we met een selectie.

Wil je meedoen als model? Surf naar www.rubenshuis.be en schrijf je in voor 21 november. Wij vragen een portretfoto en een kort antwoord op de vraag ‘wanneer voel jij je vrouw?’. Wij kijken er al enorm naar uit om meer van je te horen.

 

Wat mag je verwachten

Voor of na je poseersessie kan je gratis het Rubenshuis bezoeken.

Je verhaal wordt verwerkt in een stadsgedicht.

Je krijgt een hoogwaardige digitale foto van de illustratie die van jou gemaakt is. ​ 

Je wordt uitgenodigd om aanwezig te zijn op de feestelijke voorstelling van het gedicht op donderdag 5 januari 2023. ​ 

Foto: Nel Maertens

Liene Conard

Publiekswerking Rubenshuis, Stad Antwerpen

 

Over Rubenshuis

In dit stadspaleis woont de briljante en veelzijdige kunstenaar Rubens met zijn gezin. Hier schildert hij met zijn collega’s en assistenten. Veel van zijn omvangrijke oeuvre ontstaat in dit huis, in hartje Antwerpen. Het museum heeft niet alleen een interessante collectie, maar toont ook hoe de meester leefde en werkte.

Rubenianum

De rijke artistieke traditie van de Zuidelijke Nederlanden telt duizenden kleine en grote meesters. Om hun nagelaten werken blijvend te begrijpen en waarderen, zijn onderzoek en kennis essentieel. Het Rubenianum verzamelt en ontwikkelt deze kennis en stelt ze ter beschikking voor zowel een professioneel als een in erfgoed geïnteresseerd publiek.