David Bowie's Tintoretto naar Rubenshuis

Het Rubenshuis in Antwerpen is verheugd met een bijzonder nieuw bruikleen. Een particuliere verzamelaar kocht vorige week een schilderij van Jacopo Tintoretto (1518-1594) op de veiling van David Bowie’s kunstverzameling in Londen en geeft het in langdurige bruikleen aan het Rubenshuis. Tintoretto’s werk is vanaf de lente van 2017 in het Antwerpse Rubenshuis te zien. 

Afgelopen donderdag vond in Londen (Sotheby’s) de veiling plaats van David Bowie’s kunstverzameling. Bowie had één schilderij van een oude meester in zijn collectie: een monumentaal altaarstuk van Jacopo Tintoretto (1518-1594). Het werk is gekocht door een particuliere verzamelaar, die meteen na de veiling aankondigde het in langdurig bruikleen aan het Rubenshuis te geven.

Hiermee verrast het acquisitiebeleid van het Rubenshuis het grote publiek opnieuw. Na de ‘Verborgen Van Dyck’ (Studie voor het hoofd van een Brussels magistraat) en een herontdekt Zelfportret van Anthony van Dyck toont het museum vanaf de lente van 2017 een werk uit de voormalige collectie van David Bowie. De koper van de ‘Heilige Catharina’ van Jacopo Tintoretto heeft zowel voor David Bowie als voor het Rubenshuis een enorme bewondering. Het altaarstuk van de Italiaanse meester was de allereerste kunstaankoop van het Britse popicoon en de enige oude meester in diens verzameling. Bowie verwierf het schilderij bij de gerenommeerde Londense kunsthandel Colnaghi en had het meer dan 30 jaar in zijn bezit.

Tintoretto, Rubens én Van Dyck

Tintoretto schilderde dit monumentale altaarstuk van de Heilige Catharina in 1570 voor de kerk van San Geminiano op de Piazza di San Marco in Venetië. Het werk hing in de kerk tot de afbraak ervan in 1807. Bijzonder is ook dat Anthony van Dyck tijdens zijn verblijf in Italië (1621-1627) een schetsje van het altaarstuk maakte in zijn zogeheten Italiaanse schetsboek (Chatsworth House, Derbyshire). Samen met andere Venetiaanse meesters als Titiaan en Veronese was Jacopo Tintoretto een belangrijke inspiratiebron voor Rubens en Van Dyck. Italiaanse kunstenaars hadden bovendien een belangrijke plek in Rubens’ eigen verzameling. Met dit bruikleen kan het Rubenshuis voor het eerst het werk van een belangrijke Italiaanse meester tonen. Het schilderij vult dan ook een hiaat in de opstelling van het museum. Tintoretto is bovendien amper vertegenwoordigd in België.   

‘The Rubens House, a museum wich Bowie loved’

Net als de andere werken uit de voormalige collectie van Bowie die afgelopen donderdag in het Londense veilinghuis Sotheby’s zijn geveild, werd ook dit schilderij tegen een hoge prijs verkocht. De eigenaar betaalde er £ 191,000 voor. De koper kondigde direct na de veiling aan om het als langdurig bruikleen in het Rubenshuis te tonen; ‘a museum which Bowie loved’.  Schepen Philip Heylen is bijzonder opgetogen over dit nieuws: ‘Het acquisitiebeleid dat het Rubenshuis de laatste jaren heeft gevoerd, overtuigt niet alleen binnen- en buitenlandse verzamelaars om hun aankoop een tijdlang met het grote publiek te delen. Dat het museum erin slaagt om mooie werken - die internationaal bijzonder veel media-aandacht gegeneerd hebben – naar Antwerpen te halen, maakt hun inventieve beleid en expertise ook erg tastbaar voor een breed publiek. Bovendien is het opnieuw een bruikleen met een ongelofelijk verhaal. Het feit dat dit werk jarenlang deel uitmaakte van de persoonlijke kunstcollectie van één van de grootste popiconen aller tijden, toont hoe inspirerend en opwindend oude kunst voor grote vernieuwers kan zijn. ”  

De bruiklenen van het Rubenshuis blijven verbazen

Werk van grote namen als Van Dyck of Rubens aankopen, is onbetaalbaar geworden voor veel musea. Om bezoekers zoveel mogelijk van het werk van Rubens en zijn getalenteerde tijdgenoten te laten genieten, ontleent het Rubenshuis sinds 2007 ook relevante kunstwerken uit particuliere en openbare collecties. Door inventief om te gaan met beperkte budgetten slaagt het museum erin zijn publiek blijvend te verrassen. Vaak gaat hier jarenlang onderhandelen aan vooraf, maar de keuzes van de particuliere verzamelaars voor het Rubenshuis onderstrepen de expertise en het prestige van de instelling.

Praktisch

De Heilige Catharine van Jacopo Tintoretto is vanaf de lente van 2017 in het Rubenshuis te zien.

•             Rubenshuis, Wapper 9-11, 2000 Antwerpen

•             www.rubenshuis.be – www.facebook.com/rubenshuis

•             Openingsuren: Van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur

•             Gesloten op maandag, 1 januari, 1 mei, O.L. Heer Hemelvaartsdag, 1 november en 25 december

Persbericht Sotheby's Londen

PDF - 493 Kb

Ben Van Beneden

Directeur Rubenshuis, Stad Antwerpen

Nadia De Vree

perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen, Stad Antwerpen

Over het Rubenshuis

In dit stadspaleis woont de briljante en veelzijdige kunstenaar Rubens met zijn gezin. Hier schildert hij met zijn collega’s en assistenten. Veel van zijn omvangrijke oeuvre ontstaat in dit huis, in hartje Antwerpen. Het museum heeft niet alleen een interessante collectie, maar toont ook hoe de meester leefde en werkte.

Rubenianum

De rijke artistieke traditie van de Zuidelijke Nederlanden telt duizenden kleine en grote meesters. Om hun nagelaten werken blijvend te begrijpen en waarderen, zijn onderzoek en kennis essentieel. Het Rubenianum verzamelt en ontwikkelt deze kennis en stelt ze ter beschikking voor zowel een professioneel als een in erfgoed geïnteresseerd publiek.

 

Neem contact op met

Wapper 9-11 2000 Antwerpen

+32 3 201 15 55

[email protected]

www.rubenshuis.be