Bert Watteeuw wordt directeur Rubenshuis

Bert Watteeuw wordt de nieuwe directeur van het Rubenshuis. In het internationale museumveld is Watteeuw gekend voor zijn innoverend onderzoek over de Vlaamse kunst van de zestiende en de zeventiende eeuw. Momenteel is hij projectleider van het architecturale masterplan van het Rubenshuis en Rubenianum en realiseert hij, met zin voor vernieuwing en eerbied voor traditie, de ambitieuze toekomstplannen. Met Bert Watteeuw krijgt het Rubenshuis een krachtdadige en creatieve directeur aan het hoofd van de instelling. ​

Dr. Bert Watteeuw (1981) studeerde kunstwetenschappen en sociale en culturele antropologie aan de KU Leuven. Na een mandaat als Aspirant van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen startte hij zijn Antwerpse loopbaan in 2011 als onderzoeker bij het Rubenianum. Vanaf 2015 is hij daarnaast werkzaam bij het Rubenshuis en combineert hij wetenschappelijk onderzoek met museaal werk. Sinds 2018 geeft hij als projectcoördinator mee vorm aan het architecturale masterplan voor de site. Hij publiceerde uitgebreid over de Vlaamse kunst van de zestiende en de zeventiende eeuw en werkte mee aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar de cultuurgeschiedenis van het lichaam, naar archiefonderzoek over Rubens en naar ‘het kleine’ of ‘de andere’ in het werk van de grote Antwerpse meesters. Hij promoveerde met het proefschrift Capita Selecta. Interdisciplinaire perspectieven op de cultuur van het portret in vroegmodern Vlaanderen. Watteeuw is lid van diverse binnen- en buitenlandse vakverenigingen en comités en een gepassioneerd spreker in het internationale museumveld.

Schepen voor Cultuur Nabilla Ait Daoud: “Met het nieuwbouwproject, een nieuw aan te leggen museumtuin, tal van ingrepen in de kunstenaarswoning en de eenmaking tussen Rubenshuis en Rubenianum staat Bert Watteeuw voor een stevige uitdaging. Hij bevestigde zijn kwaliteiten in de selectieprocedure. Met Bert als directeur is het Rubenshuis klaar om verder te groeien als toeristische trekpleister die elk jaar meer dan 210.000 bezoekers weet te bekoren. Samen met het ganse team zal Bert het “Palazzo aan de Schelde” van Rubens laten schitteren zoals de Meester zelf was: flamboyant, verbluffend en visionair.”
“Mogen voortbouwen op de verwezenlijkingen van Ben van Beneden en Véronique Van de Kerckhof is een hele eer. Werken op deze bijzondere plek is hoe dan ook een privilege, de ambitieuze toekomstplannen voor het Rubenshuis en het Rubenianum tijdens de komende jaren realiseren is dat des te meer. Met volle goesting kijk ik er naar uit om met de uitzonderlijke equipe aan de slag te gaan”, aldus Watteeuw.

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

 

 

Over het Rubenshuis

In dit stadspaleis woont de briljante en veelzijdige kunstenaar Rubens met zijn gezin. Hier schildert hij met zijn collega’s en assistenten. Veel van zijn omvangrijke oeuvre ontstaat in dit huis, in hartje Antwerpen. Het museum heeft niet alleen een interessante collectie, maar toont ook hoe de meester leefde en werkte.

Rubenianum

De rijke artistieke traditie van de Zuidelijke Nederlanden telt duizenden kleine en grote meesters. Om hun nagelaten werken blijvend te begrijpen en waarderen, zijn onderzoek en kennis essentieel. Het Rubenianum verzamelt en ontwikkelt deze kennis en stelt ze ter beschikking voor zowel een professioneel als een in erfgoed geïnteresseerd publiek.

 

Neem contact op met

Wapper 9-11 2000 Antwerpen

+32 3 201 15 55

[email protected]

www.rubenshuis.be