Aanleg nieuwe tuin Rubenshuis start op 17 oktober

De aanleg van de nieuwe tuin van het Rubenshuis start op maandag 17 oktober. De huidige tuin is nog toegankelijk tot en met zondag 16 oktober. De planten en het materiaal uit de huidige tuin worden grotendeels gerecupereerd. Door de werken wijzigt de toegang tot het museum dat nog open is tot en met 8 januari 2023. Daarna sluit het Rubenshuis voor uitbreiding en renovatie. ​

De werkzaamheden aan de nieuwe tuin van het Rubenshuis starten op 17 oktober. De aanleg van een tuin is seizoensgebonden en gebeurt het best in het najaar. De werken duren tot april 2023. Nadien krijgt het groen de tijd om te groeien. De tuin verbindt het gebouw op Hopland met de kunstenaarswoning en is opnieuw toegankelijk wanneer de nieuwbouw opent.

Door de werken wijzigt de toegang tot het museum. Op www.rubenshuis.be/hetmuseumisopen leest de bezoeker wat de werken betekenen voor een bezoek aan het museum.

Recuperatie

Voor de aanleg van de nieuwe tuin worden de planten, hagen en bomen uit de huidige tuin verwijderd. De grote taxus, een kwart millennium oud, met een bijzondere ecologische en erfgoedwaarde blijft behouden. Ook de vazen, de bolbekroningen van het bordes en de orangeriekuipen blijven staan. De zitbanken, de beelden van de pergola, de kasseien, de tegels van de binnenplaats, de leistenen boordstenen en de balustrade van het bordes worden hergebruikt in de nieuwe tuin en op de binnenplaats.

Voor zoveel mogelijk planten en materialen is een nieuwe bestemming gevonden. De tegels van het huidig bordes, de taxushagen en vaste planten uit de parterres worden verplaatst naar andere plaatsen in Antwerpen. De zeven lindebomen die worden gekapt, worden verwerkt tot meubilair voor het Rubenshuis. In het ontwerp voor de nieuw aangelegde tuin staan in totaal meer bomen dan vandaag.

Duurzaam en toegankelijk

De nieuwe tuin draagt in het midden van de stad bij tot een beter klimaat. De beplanting mildert de hogere temperaturen, de wateroverlast bij hevige regenval, het stadslawaai en de grote hoeveelheden CO² en fijnstof in de lucht. De tuin wordt bovendien beter toegankelijk gemaakt voor alle bezoekers; ook voor minder mobiele mensen en kinderwagens.

Huidige tuin te bezoeken tot 16 oktober

De huidige tuin is nog te bezoeken tot en met zondag 16 oktober. Het Rubenshuis is nog open tot en met 8 januari 2023. Daarna sluit het museum voor uitbreiding en renovatie.

Het rubenshuis in een notendop | Rubenshuishttps://rubenshuis.be/

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

 

 

Over het Rubenshuis

Kunstenaar, marketeer, wetenschapper, diplomaat en familiemens. Rubens was een buitengewoon talent, maar ook een doodgewone man. In het Rubenshuis woonde en werkte hij een groot deel van zijn leven. Hier leefde hij graag en gulzig. 

In het Rubenshuis wisselt de sfeer van intiem tot grandioos. Zo sta je oog in oog met Rubens, de allereerste influencer, duik je op een ander moment in de diepte van zijn archieven of wandel je door zijn baroktuin. Een plek waar elke hoek een nieuw verhaal onthult en waar je, tussen meesterwerken en memorabilia, een stukje geschiedenis zelf kunt ervaren. 

Binnenkort is het Rubenshuis terug open. Je bezoek start dan vanaf Hopland 13. Reis door de tijd met Rubens Experience, blader door de geschiedenis in de bibliotheek of geniet in de weelderig heraangelegde tuin. De grondige restauratie van Rubens’ woonhuis duurt nog enkele jaren en houdt de deuren tijdelijk op slot. Vanuit de tuin middenin de stad Antwerpen is er wel een prachtig zicht op het huis van Rubens. Je dwaalt er door meer dan 17.500 planten. Met kleuradvies van de Antwerpse modeontwerper Dries Van Noten is de tuin mooi in elk seizoen. 

Rubens bekijken kan wereldwijd, Rubens voelen kan énkel hier. 

 

Neem contact op met

Hopland 13 2000 Antwerpen

+32 3 201 15 55

rubenshuis@antwerpen.be

www.rubenshuis.be