365 dagen kleur in nieuwe tuin Rubenshuis

Dit najaar start de aanleg van de nieuwe tuin van het Rubenshuis. Het huis van de meester krijgt er een nieuwe museumzaal zonder plafond bij, waar 365 dagen per jaar kleur te zien is dankzij het plant- en kleuradvies van Dries Van Noten. Het nieuwe tuinontwerp verbindt het onthaalgebouw op Hopland met de kunstenaarswoning. Aan Rubens’ nieuwe tuin kan iedereen mee planten en zo hofleverancier worden. De huidige tuin is tijdens de zomer het decor voor heel wat evenementen. ​ ​

Dit najaar wordt de nieuwe museumtuin van het Rubenshuis aangelegd. Het wordt een besloten hof, een museumzaal zonder plafond in het midden van de stad. Met een loofgang en twee arcades met doorkijkjes ontstaat er een veel dichtere begroeiing. Die trekt de blik van de bezoeker sterker naar binnen, naar de tuin en het huis. De nieuwe baroktuin toont 365 dagen per jaar verschillende kleurschakeringen en schittert in elk seizoen. Er komen 8835 planten: 39 bomen, 4170 vaste planten, 612 klimplanten, 3150 bloembollen en stinzenplanten, 346 heesters, 438 haagplanten; 30 orangerieplanten en 50 waterplanten.

Nabilla Ait Daoud: “Met de aanleg van de nieuwe tuin van het Rubenshuis geven we een van de meest unieke plekken van Antwerpen zijn barokke pracht terug. Meer dan 8.800 planten zullen de tuin van Rubens laten schitteren, elk seizoen van het jaar! En we nodigen de Antwerpenaar van harte uit om mee te planten aan Rubens’ nieuwe tuin. Zo zal de tuin een welkom rustpunt blijven, in het midden van de stad!”

Word hofleverancier van het Rubenshuis

Toen Rubens in 1610 de grond voor het huis kocht, rekende hij op zijn tuinmannen Willem en Jasper voor de verzorging en op tal van omwonenden om de plek te voorzien van bloemen en planten. Keukenmeid Willemyne verwerkte het fruit en de groenten in de gerechten van de familie Rubens. De tuin van het Rubenshuis was een tuin van mensen en zal dat in de toekomst ook zo blijven. Om de vernieuwde museumtuin te beplanten rekent het Rubenshuis net zoals Rubens op hofleveranciers die de tuin doen groeien en bloeien. Iedereen kan vanaf nu mee planten aan Rubens’ nieuwe tuin. Vanaf 10 euro kunnen geïnteresseerden bloembollen, vaste planten, struiken en bomen voor de tuin van het Rubenshuis kopen.

Ecologisch en duurzaam

Op basis van nieuw archiefonderzoek is de tuin ontworpen door Ars Horti, in samenwerking met het Agentschap Onroerend Erfgoed, en met plant- en kleuradvies door Dries Van Noten. Het tuinontwerp heeft veel aandacht voor duurzaamheid, toekomstbestendigheid, energiezuinigheid en integrale toegankelijkheid. Dankzij de gelaagde vegetatiestructuur wordt de tuin een ecologische stapsteen in de stad die een milderend effect moet hebben op hogere temperaturen, wateroverlast bij hevige regenval, stadslawaai en de grote hoeveelheden CO2 en fijnstof in de lucht.

Het tuinontwerp is een cruciaal element van het masterplan: het verbindt de kunstenaarswoning met het nieuwe onthaalgebouw en faciliteert zo de gewijzigde routing. De huidige tuin, die aangelegd is in 1993, wordt zoveel mogelijk gerecupereerd. De taxushagen en de vaste planten uit de parterre worden verplaatst naar de begraafplaats Schoonselhof. Enkele leilindes worden verwerkt tot meubilair voor het Rubenshuis. De majestueuze taxusboom, een kwart millenium oud, blijft evident waken over deze uitzonderlijke plek. ​ ​

Zet deze zomer samen met Rubens de bloemetjes buiten

Tijdens de zomer is de tuin het decor voor heel wat evenementen. Op 11 juli kunnen bezoekers genieten van een zomerse barbecue en de zonsondergang. Op 6 augustus is het Museumnacht en dan mixt de foodarcheoloog cocktails en mocktails met ingrediënten uit de tuin. Tijdens Cultuurweekend op 27 en 28 augustus zijn er yogasessies, workshops botanisch tekenen en lezingen. De enorme muurschildering van Corentin Spear op de werfafsluiting in de tuin is de hele zomer te bekijken. Vermoedelijk starten de werkzaamheden voor de nieuwe tuin vanaf oktober en is de huidige tuin niet meer toegankelijk voor de bezoekers. Het Rubenshuis zelf blijft open tot en met 8 januari 2023.

Praktisch

  • Word hofleverancier van het Rubenshuis en plant mee aan Rubens’ nieuwe tuin. Ontdek de formules op www.hofleveranciervanrubens.be Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.
  • De tuin van het Rubenshuis is toegankelijk tot eind september. Het Rubenshuis zelf blijft open tot 8 januari 2023. Bezoekers reserveren best vooraf hun ticket.
  • Avondfeestje in de tuin van Rubens: 11 juli van 17 tot 22 uur

Bezoekers kunnen genieten van de historische tuin met zonsondergang, een barbecue en live muziek. Het Rubenshuis is open tot 22 uur en de gidsen geven een woordje uitleg.

Tickets: aan 16 / 6 euro (kansentarief) via www.rubenshuis.be – de plaatsen zijn beperkt

  • Museumnacht: 6 augustus van 19 tot 01 uur

Alle musea van Antwerpen zijn tot 1 uur ’s nachts te bezoeken. In het Rubenshuis is de historische tuin de setting voor een zwoel feestje. Terwijl de DJ op de binnenplaats een verrassende set speelt geïnspireerd op Rubens, mixt de foodarcheoloog cocktails en mocktails met kruiden uit de tuin. In de fotobooth van AmuseeVous worden bezoekers helemaal ondergedompeld in Rubens’ tijd met kledij geïnspireerd op Rubens’ tijd met gerecycleerd materiaal.

Tickets: vanaf 27 juni te koop via www.rubenshuis.be

  • Cultuurweekend: 27 en 28 augustus van 9 tot 17 uur

Geïnspireerd op Rubens’ leuze ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ vormt de tuin van het Rubenshuis het decor voor een verkwikkend en creatief weekend met onder meer yogasessies en een (kinder)workshop botanisch stempelen. En een glimp van hoe de nieuwe tuin er zal uitzien.

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

 

Over het Rubenshuis

Kunstenaar, marketeer, wetenschapper, diplomaat en familiemens. Rubens was een buitengewoon talent, maar ook een doodgewone man. In het Rubenshuis woonde en werkte hij een groot deel van zijn leven. Hier leefde hij graag en gulzig. 

In het Rubenshuis wisselt de sfeer van intiem tot grandioos. Zo sta je oog in oog met Rubens, de allereerste influencer, duik je op een ander moment in de diepte van zijn archieven of wandel je door zijn baroktuin. Een plek waar elke hoek een nieuw verhaal onthult en waar je, tussen meesterwerken en memorabilia, een stukje geschiedenis zelf kunt ervaren. 

Binnenkort is het Rubenshuis terug open. Je bezoek start dan vanaf Hopland 13. Reis door de tijd met Rubens Experience, blader door de geschiedenis in de bibliotheek of geniet in de weelderig heraangelegde tuin. De grondige restauratie van Rubens’ woonhuis duurt nog enkele jaren en houdt de deuren tijdelijk op slot. Vanuit de tuin middenin de stad Antwerpen is er wel een prachtig zicht op het huis van Rubens. Je dwaalt er door meer dan 17.500 planten. Met kleuradvies van de Antwerpse modeontwerper Dries Van Noten is de tuin mooi in elk seizoen. 

Rubens bekijken kan wereldwijd, Rubens voelen kan énkel hier. 

 

Neem contact op met

Hopland 13 2000 Antwerpen

+32 3 201 15 55

rubenshuis@antwerpen.be

www.rubenshuis.be